search

ΔΙΕΘΝΗ

Η γαλλική γλώσσα προδίδει πόντους σε έναν πάλλευκο ηχητικό εξευμενισμό της post-punk σκηνής των 1980s, που υποστηρίζεται από κοφτερές κιθάρες και διαύγεια στην παραγωγή...

Label | Sundust
Κυκλοφορία | 5/2018
Βαθμολογία | 7

Με την περίπτωση των Varsovie έχουμε ασχοληθεί ξανά στο (όχι πολύ μακρινό) παρελθόν στις σελίδες μας, παρουσιάζοντας εκτενώς το εξαιρετικό L' Heure Εt La Τrajectoire (2014): ένα αμάλγαμα κλασικότροπου post-punk με επιμεταλλωμένες ρίζες, όπου οι κιθάρες έφεραν πρωταγωνιστικό ρόλο χάρη στην ευθύβολη ορμή μιας σχολαστικής επεξεργασίας στη μίξη. Παρόλα αυτά, έστω κι αν οι κιθαριστικές ιδέες έμοιαζαν ασυνήθιστα προωθημένες, δύσκολα δύναται να υποστηρίξει κανείς πως το γαλλικό γκρουπ λοξοκοιτούσε ιδιαίτερα στο παρελθόν των μελών του. Η όλη επιμετάλλωση προήλθε δηλαδή πλειοψηφικά από τον τομέα της παραγωγής, στα πλαίσια του οποίου επιχειρήθηκε μια αναπτέρωση πτυχών καθόλα ζωογόνου ενέργειας.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι Varsovie διαθέτουν σημειωτέο υπόβαθρο στην underground metal σκηνή της πατρίδας τους. Η όλη κοινοπραξία έλαβε χώρα μεταξύ δύο πρώην μελών των Forbidden Site (των Arnault Destal και Grégory Cathérina συγκεκριμένα), που ήσαν πρωτεργάτες μιας black/gothic μπάντας με έφεση στην avant-garde εσάνς. Η ίδρυση ωστόσο των Varsovie σήμαινε παράλληλα και σημαντική διαγραφή της πηγαίας στόφας του μεταλλικού ιστορικού. Οι τροχισμένες κιθάρες τους δεν θα έπρεπε έτσι να ξεγελούν τους επίδοξους ερευνητές αναφορικά με την συνύπαρξη διαδραστικών θεμελίων από ποικίλα ευρήματα της 1980s post-punk σκηνής.Στα του Coups Εt Blessures, τώρα, οι μελωδίες φαντάζουν ευάρεστες στο παιδευμένο αυτί, τη στιγμή που η γαλλική γλώσσα προδίδει πόντους σε έναν πάλλευκο ηχητικό εξευμενισμό. Η διαύγεια της ίδιας της παραγωγής μοιάζει αξιοθαύμαστη, ενώ η κόψη της κιθάρας καταλήγει ιδανικά εναρμονισμένη με τα υπόλοιπα όργανα. Εδώ εντοπίζεται μάλιστα και μια σημειωτέα διαφορά εν συγκρίσει με το φορτισμένο L' Heure Εt La Τrajectoire, καθώς η νεανική ορμή αφήνει τη θέση της σε μια προσέγγιση μεστή σε μουσικές αποχρώσεις. Η δαντελένια φινέτσα διαδέχεται μια απροκάλυπτη μετωπική αντιμετώπιση, η οποία στόχο είχε την απόσπαση της προσοχής από την πρώτη κιόλας ακρόαση.

Η περιγραφείσα προσέγγιση φέρει ασφαλώς και τα μειονεκτήματά της –από τη στιγμή ειδικά που επιπρόσθετες προσπάθειες ακρόασης κρίνονται απαραίτητες ώστε να εντοπίσει κανείς τα βελούδινα χνάρια της. Η αρχική εντύπωση όμως δεν φαντάζει το ίδιο ζωηρή, μήτε και δροσερά νωπή. Μπορεί δηλαδή το Coups Εt Blessures να αποτελεί συνολικά την πιο ώριμη προσπάθεια των Varsovie, μα κοντοστέκει ακριβώς καταμεσής των διαφορετικών στοιχείων που το συνθέτουν. Λες και τα μέλη αποφάσισαν να ζυγίζουν επιμελώς τα στηλώματα που το οικοδόμησαν, εις βάρος μιας έκπτωσης των ενδόμυχα πιασάρικων αρετών τους.

Μικρή σημασία έχουν πάντως τα παραπάνω, όσον αφορά την ατόφια ποιότητα του δίσκου καθαυτή. Περισσότερο έχουν σχέση με τη συνύπαρξη σε έναν κόσμο αφθονίας, στα πλαίσια του οποίου ο επίδοξος ακροατής βομβαρδίζεται καθημερινά από τόνους αφιλτράριστης πληροφορίας. Διανύοντας μια εποχή όπου σπανίως δαπανεί κανείς ουσιαστικό χρόνο στη βαθύτερη αφομοίωση ενός μουσικού έργου, οι επικαλυμμένες προθέσεις ενδέχεται να προσπεραστούν, χάριν των υποβολούμενων επιταγών μιας σύντομης ναρκωτικής δόσης. Είναι πλέον γεγονός άλλωστε ότι όλοι γραπώνονται από το «quick fix» των καιρών μας, αγνοώντας στιγμές, τραγούδια ή και ολόκληρους δίσκους έτσι όπως επιχειρούν να προλάβουν τους δείκτες ενός ρολογιού που νοερά «τρέχουν».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

The Cranberries - In The End

Μιχάλης Τσαντίλας

Dine Doneff - In/Out

Βαγγέλης Πούλιος

Rammstein - Rammstein

Παναγιώτης Λουκάς

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Release Athens 2019 μέρα 3: Manowar + Rhapsody Of Fire, Imperia, Battleroar

Το άκαμπτο μέταλλο της φωνής του Eric Adams και η αρχηγική στόφα του Joey DeMaio έκαναν τους…

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

To νέο ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για την περιοδεία που έκανε ο Bob Dylan τη σαιζόν 1975/1976…

Pink Floyd - Wish You Were Here [1975]

Αντί να μπουν στο στούντιο για το «επόμενο μεγάλο αριστούργημα» μετά το The Dark Side Οf Τhe Moon,…

Δείτε το πρώτο trailer της κινηματογραφημένης συναυλίας των Cure στο Λονδίνο

Μια γεύση από το τι περιμένει και μας τον Ιούλιο, στο Ejekt Festival; 

Η βρετανική μουσική στα 2010s: 10 δίσκοι που ξεχώρισαν

Η στήλη επιλέγει τον καλύτερο βρετανικό δίσκο για κάθε χρονιά της τρέχουσας δεκαετίας, από το 2010…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 1: From Jimmy to Iggy, 1947-1970

Είναι ο πρώτος που έκανε stage diving σε μια συναυλία στο Ντιτρόιτ, ο πρώτος που αποφάσισε πως έχει…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 4: τα 1990s και η νέα χιλιετία

Η "Candy", η επανασύνδεση των Stooges, τα γαλλικά ρομάντσα...

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 5: Στα άκρα του Iggy

Όταν φτάνει η Μερσεντές που τον φέρνει και κάνω το λάθος να του ανοίξω την πόρτα κρατώντας στο άλλο…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 3: Η δεκαετία του 1980 –περισσότερο ...Pop, παρά Iggy;

Στην προσπάθεια του να γίνει εμπορικός, έκανε ίσως τους πιο αντι-εμπορικούς δίσκους της καριέρας…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 2: τα 1970s

Το ροκ των Stooges είναι μια άμορφη μάζα από ακατέργαστο θόρυβο: γυμνό από στολίδια, αλλά…