«My soul filled with wordless meaning
A longing for the starry halls of my fathers and mothers
And an understanding of why all things
Exist and occur
I can merely worship that ideal force»

Δεν έχουμε κάθε μέρα τέτοιους στίχους στο black metal, ποίηση που να υμνεί την πλάση και να διοχετεύει την αγαλλίαση που μπορεί να νιώσει κάποιος μπροστά της. Η one-man φινλανδική μπάντα Cosmic Church δηλώνει τις πολύχρωμες διαθέσεις και την αισιοδοξία της σε κάθε πιθαμή του κύκνειου άσματός της: το Täyttymys είναι μια πανηγυρική της φύσης, του κόσμου ολόκληρου, εφάμιλλη σε ψυχή με διηγήματα του Algernon Blackwood και του Arthur Machen.

Η πορεία των Cosmic Church διήρκησε 14 χρόνια, με την αναγνώριση να έρχεται (μιλώντας πάντα για underground κλίμακες) μονάχα τα τελευταία 5, μετά την κυκλοφορία του 2ου δίσκου τους, Ylistys (2013). Ένα εξαιρετικό άλμπουμ, γαντζωμένο πάνω στο βόρειο μαυρομεταλλικό corpus, με μεγάλη έμφαση στην παγωμένη φυσιολατρική ατμόσφαιρα –κινούταν κάπου μεταξύ των Burzum και Paysage D' Hiver. Στο Täyttymys η μονάδα πίσω από το συγκρότημα (ο Luxixul Simmering Auter), συνειδητοποιώντας πως το κεφάλαιο Cosmic Church έδωσε για εκείνον ό,τι ήταν να δώσει, αποφασίζει να το κλείσει, αραδιάζοντας τις μεγαλύτερες επιρροές του και πλέκοντας με αυτές ένα εκθαμβωτικό τεχνούργημα.

Όπως το εξώφυλλο του Täyttymys είναι το πλέον πλούσιο χρωματικά από όλη τη δισκογραφία των Cosmic Church, έτσι και η μουσική του βρίθει ζωής και ενθουσιασμού. Όλα εδώ μέσα γυαλίζουν σαν δάσος μετά τη βροχή. Αχνιστά παγωμένες κιθάρες πλέκουν πανέμορφα riffs και ιδανικές μελωδίες, οι οποίες φέρνουν στον νου ένα φαντασιακό παγανιστικό παρελθόν, αυτό που κάποτε τροφοδοτούσε το Βαλτικό pagan black metal των πρώιμων Behemoth και Graveland. Τα πλήκτρα αναπνέουν και αιωρούνται με τον τρόπο που οι Bathory πρώτοι δίδαξαν στο σκανδιναβικό επικό metal· τι κι αν τα φωνητικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αρκούμενα απλά σε πνιχτά ουρλιαχτά; Δεν καταφέρνουν να μειώσουν τη μαγεία της μουσικής που πάλλεται εδώ μέσα. Ακούστε το instrumental “Alttari” με τη dungeon synth λογική: ούτε 2 λεπτά σε μέγεθος, κι όμως κατά μήκος του παρελαύνει ποικιλία θεμάτων, τα οποία φέρνουν δάκρυα στα μάτια.

Ο δίσκος είναι φόρος τιμής σε πολλά από τα αγαπημένα ακούσματα του δημιουργού –εδώ ακούγονται οι πρώιμοι Dimmu Borgir, οι Enslaved και οι Kampfar, οι Burzum (η αρχή του “Vangittu” είναι καρμπόν το “A Lost Αnd Forgotten Sad Spirit”) και το προαναφερθέν παγανιστικό black metal της Βαλτικής. Ακόμη και κάτι από την υπνωτική στροφορμή των συμπατριωτών Oranssi Pazuzu έχει φωλιάσει στο “Sinetti”. Όλα αυτά, όμως, έχουν περάσει μέσα από το μαγικής φύσης πρίσμα των Cosmic Church και από μια παραγωγή ομιχλώδη, απαλή, φευγαλέα. Το αποτέλεσμα της διάθλασης είναι βαθιά συναισθηματικό, με την αισιόδοξη σημασία της λέξης· μια έννοια την οποία τείνουμε να ξεχνάμε, ιδίως στο black metal.

Φανταστείτε το Täyttymys σαν περιπλάνηση σε ένα δάσος όπου μέσα από τις φυλλωσιές κοιτάζουν μορφές κλασικών black metal δίσκων. Ο Luxixul Simmering Auter έφτιαξε μια ερωτική επιστολή προς τον Κόσμο, ένα καταφύγιο, ένα μέρος εκτός χρόνου όπου θα μπορεί να κάθεται για πάντα περιτριγυρισμένος από όσα αγαπάει. Δεν μπορώ να σκεφτώ ιδανικότερη κατάληξη μιας δημιουργικής πορείας. Οι Cosmic Church αναπαύονται πλέον στη Valhalla τους.

{youtube}qF1fXfZPeU0{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured