Nadav Spiegel είναι το ληξιαρχικό όνομα πίσω από την περσόνα του Autarkic, του DJ και παραγωγού από το Τελ Αβίβ, ο οποίος εδώ και 2-3 χρόνια είναι ορκισμένο μέλος της συμμαχίας που με μπροστάρηδες τους Red Axes δίνει επανειλημμένα φιλιά ζωής στην ισραηλινή ηλεκτρονική σκηνή. Φιλιά τόσο επιτυχημένα, ώστε η παραγωγή της τελευταίας να καρπώνεται παγκόσμια αίγλη με ταχύτατους ρυθμούς, όσο τα πουλέν της γυρνάνε τον κόσμο επιδεικνύοντας τα επιτεύγματά της σε πάρτι για τα οποία μετά μιλάνε όλοι.

O Autarkic περιφέρεται σε labels και clubs ανά τον κόσμο από το 2014, αλλά η χρυσή στιγμή του συνέπεσε με το πέρασμά του από την ετικέτα της Disco Halal. Εκεί, πρώτα με το EP Can You Pass The Knife (2016) κι έπειτα με το άλμπουμ I Love You,  Go Away (2017),  κατοχύρωσε το μουσικό του σήμα και έβαλε τις βάσεις για τον απόπλου από το στάδιο του «ανερχόμενου» προς αυτό του «εδραιωμένου».

Με στέρεη φήμη εξαιρετικών επιδόσεων στα live sets, ο Autarkic προάγει τη σύγχρονη τάση της ηλεκτρονικής/club κουλτούρας όπως την οραματίστηκε η αναδημιουργημένη σκηνή της πατρίδας του, εσωκλείoντας στη δικιά του προστιθέμενη αξία έναν λυρισμό που δείχνει να προέρχεται από τη φύση του τραγουδοποιού, την οποία δεν έχει απαρνηθεί στιγμή. Οι στίχοι –ακόμα και αν σε πολλές στιγμές μοιάζουν αδύναμοι και πρόωρα αρθρωμένοι– αποτελούν χαρακτηριστικό συστατικό της μουσικής του και προσπαθούν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους και στο φετινό EP Heavy Dreamer, ντεμπούτο του στο label της Life Αnd Death.

Στο Heavy Dreamer διατηρούνται ατόφιες οι μουσικές καταβολές του Autarkic –το kraut, το punk rock, η disco– και συγχωνεύονται αριστοτεχνικά στο εναρκτήριο  "Some Things Τo Keep", με το οποίο επιχειρείται η σύνδεση των προηγούμενων κυκλοφοριών με το νέο υλικό. Δυναμική προσγείωση στο βιομηχανικό dancefloor με το καλημέρα, λοιπόν, με τις σήμα κατατεθέν του Ισραηλινού εναλλαγές απομακρυσμένων φωνητικών και κολληματικών synth riffs να δίνουν πάσα στο δωρικό τριπ του "Realistic Guru". Στη δεύτερη πλευρά του ΕΡ, το "Heavy Dreamer" σκορπάει την εμβληματική του αχλή συμπυκνώνοντας αποτελεσματικά τον ήχο των παραγωγών της ισραηλινής ακτής: μπάσο, ντραμς και spaghetti western κιθάρες φτιάχνουν ένα ηλεκτρονικό αμάλγαμα που ορίζει τα κλαμπ του παρόντος και του άμεσου μέλλοντός μας.

Για τους λάτρεις του βινυλίου, η ονειροβασία του Autarkic θα τελειώσει κάπου εδώ. Η ψηφιακή όμως κυλοφορία του ΕΡ επιφυλάσσει κι ένα bonus track οξύμωρης χαλάρωσης: το "Powerhouse" ρίχνει μεν τους τόνους και τα bpm, εκλύει δε αφειδώς μια dance pop αγωνία, η οποία κλείνει πού και πού απολαυστικά το μάτι στον Peter Murphy.

Το όνειρο του Autarkic για την κυκλοφορία αυτή, είναι ξεκάθαρο: εδραίωση προσωπικής φήμης κι ένα βήμα παραπάνω. Το βέλος του Heavy Dreamer χάνει βέβαια τελικά το κέντρο του στόχου, αλλά δεν παύει να βρίσκεται κοντά. Κάτι μοιάζει να λείπει, δηλαδή, αλλά, αν αναγνώσουμε το ΕΡ ως  προγραμματική δήλωση προθέσεων σχετικά με το πώς σχεδιάζει το δισκογραφικό του μέλλον ο Ισραηλινός, μπορούμε με σιγουριά να μιλήσουμε για μία ακόμα καλή στιγμή. Άλλωστε το καλό με τα πουλέν τύπου Autarkic είναι ότι έχουν όλον τον χρόνο μπροστά τους για να κερδίσουν το στοίχημα της εξέλιξης.

{youtube}vzg4qSBXMRM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured