Στο κλασικό ανθρωπολογικό του βιβλίο The Golden Bough (1890), ο sir James Frazer ξεκινάει με την εξιστόρηση της ομώνυμης μυθικής παράδοσης.

Κοντά λοιπόν στη λίμνη Νέμι της Ιταλίας υπήρχε στην αρχαιότητα ένα άλσος, στο οποίο κατοικούσε ο Ιερός Βασιλιάς, η ανθρώπινη ενσάρκωση του συνεχώς αναγεννώμενου θεού της γονιμότητας. Αυτός έπρεπε να είναι μέρα/νύχτα σε επιφυλακή, μιας και ο μόνος τρόπος διαδοχής ήταν ο θάνατός του και η αρπαγή ενός (χρυσόχρωμου) κλώνου από το δέντρο στο κέντρο του άλσους –έτσι, κάθε βασιλιάς ήταν ήδη δολοφόνος του προκατόχου του. Για τους φίλους του επικού metal, τώρα, το βιβλίο του Frazer είναι υπεύθυνο για το όνομα του πρώτου δίσκου των Γερμανών Atlantean Kodex, τους οποίους μπορούμε να θεωρήσουμε ως τους νυν βασιλείς του ήχου.

Κάνοντας μια αναγωγή στον μύθο του Χρυσού Κλωναριού, οι Καναδοί Gatekeeper προβάλλουν ανάμεσα στους ικανότερους διεκδικητές του θρόνου των Atlantean Kodex. Σχηματισμένοι το 2009, προσεγγίζουν την κορυφή με μια αργή, σπειροειδή πορεία: κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo μόλις το 2013 κι έπειτα περιορίστηκαν σε προσεγμένες split κυκλοφορίες με τους Eternal Champion και Funeral Circle. Επτά χρόνια μετά τη δημιουργία τους, όμως, κάνουν την κίνηση-ματ αλλάζοντας τον αρχικό τους τραγουδιστή με τον J. Priest (Jean-Pierre Abboud) των αδικοχαμένων Borrowed Time· και κυκλοφορούν επιτέλους το πρώτο τους full-length, East Of Sun.

Τρία από τα οχτώ κομμάτια του δίσκου αποδεικνύονται παλιοί γνώριμοι, μιας κι έχουν εμφανιστεί σε παλιότερες κυκλοφορίες των Gatekeeper. Εδώ όμως έχουμε τις ιδανικές τους εκδοχές, αυτές δηλαδή που κάνουν τις περασμένες να ηχούν σαν ωχρές σκιές μέσα στο σπήλαιο του Πλάτωνα. Όσο για τα πέντε καινούρια τραγούδια, βαδίζουν σταθερά σε όλο το εύρος του επικού μονοπατιού: από τον σαρωτικό εναρκτήριο κεραυνό “Blade Of Cimmeria” (ό,τι γρηγορότερο έχουν γράψει οι Καναδοί) μέχρι τα ηδονικά ποικιλόχρωμα έπη “Ninefold Muse” και “Oncoming Ice”, ο ακροατής παρασύρεται σε ένα κρεσέντο δραματουργίας και sword & sorcery λυρικής ανάτασης.

Το East Of Sun περιέχει επικό ατσάλι στα καλύτερά του, καψαλισμένο μέσα στις φλόγες των Manowar και στις βραδύκαυστες πυρές των Bathory, Scald, Atlantean Kodex και Solstice. Ο τρόπος με τον οποίον γίνεται η σύζευξη και πλέξη των αστείρευτων θεμάτων και των μελωδικών γραμμών στα φωνητικά, θυμίζει λαϊκό εργόχειρο της υψηλότερης αξίας. Η δε ποικιλία που υπάρχει στα κομμάτια δεν αφήνει τον ακροατή σε χλωρό κλαρί –επαναπροσδιορίζει την έννοια του επικού ήχου με τρόπο ανάλογο (αν και όχι συγγενή) με αυτόν των δικών μας Macabre Omen, αποτελώντας έτσι μια σπονδή στον πλουραλισμό. Για να το θέσω πιο απλά, μέχρι να ακούσει κανείς τον δίσκο, είναι δύσκολο να φανταστεί ένα τόσο γεμάτο και χρυσοποίκιλτο επικό μέταλλο.

Η φωνή του J. Priest τσιρίζει, διατυμπανίζει τον θρίαμβο, συννεφιάζει με πειθαρχημένη σκυθρωπία, σπάει από την ταραχή και την έπαρση, φλερτάρει με δραματικότητα αντάξια μοιρολογήματος. Αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμη όργανο, το οποίο εμφυσά τους ηχότοπους με ονειρικές οντότητες χρησιμοποιώντας ένα πολύ ευρύ φάσμα. Όσο για τη θεματολογία, το East Of Sun θυμίζει συλλογή pulp διηγημάτων φαντασίας δίχως κεντρικό άξονα, πέρα από εκείνον της μυθικής οπτικής, με στιχουργία μεστή και λυρική.

Έχοντας υπόψιν πως φέτος οι Atlantean Kodex θα κυκλοφορήσουν το 3ο τους άλμπουμ, δεν περίμενα πως θα υπήρχε κάποιος που θα τους απειλούσε. Όμως οι Gatekeeper όχι μόνο αντάμειψαν τις προσδοκίες όσων τους ακολουθούσαμε από το 2013, αλλά κυκλοφόρησαν κι ένα ανεπανάληπτο έργο, το οποίο γεφυρώνει το pulp στοιχείο με τη high fantasy παράδοση (για να μιλήσουμε με όρους φανταστικής λογοτεχνίας). Το East Of Sun μπορεί λοιπόν να χαρακτηριστεί σεντούκι γεμάτο με πετράδια: «Scrolls of illusion and gemstones enchanted, Will aid in our forthcoming conquest» όπως λένε και οι ίδιοι στους στίχους του “Warrior Without Fear”, μιλώντας για μια κατάκτηση η οποία βρίσκεται προ των πυλών.

Ο πήχης ολόκληρου του υποείδους ανέβηκε μόλις πάρα πολύ ψηλά, δεν είναι διόλου δύσκολο λοιπόν να μετουσιωθεί το ντεμπούτο των Gatekeeper στο ίδιο το χρυσό κλωνάρι του επικού ήχου.

{youtube}M_Mb_Ym3k4M{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured