Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αυτό που κάνει ο Adam Granduciel με τους War On Drugs, δεν είναι καθόλου καινούριο.

Δανείζεται, αν όχι ξεπατικώνει, μία ολόκληρη ηχητική αισθητική που υπακούει στο κλισέ «μουσική ανοιχτού δρόμου», η οποία σμιλεύτηκε στις αρχές προς τα μέσα των 1980s από Αμερικανούς πατεράδες της ροκ μυθολογίας –θέλετε αλήθεια να σας συστήσω στον Bruce Springsteen, στον Neil Young και στον Tom Petty;– αποτελώντας ένα μείγμα ροκ αρένας με αφράτα synths και big sound φιλοσοφία, που εγείρει έναν επικό ρομαντισμό. Αν συνεισφέρει κάτι σε αυτόν τον ήχο η μπάντα από τη Φιλαδέλφεια, τότε ίσως θα πρέπει να μιλήσουμε για τη motorik ρυθμολογία, η προδιάθεση της οποίας βέβαια ήδη υπήρχε, απλώς τώρα προχώρησε δύο βήματα παρακάτω.

Όμως το φαινόμενο War On Drugs «συμβαίνει». Πουλάνε πολύ περισσότερους δίσκους απ' όσους αναλογούν σε μία ροκ μπάντα το 2017, για το εν λόγω 5ο τους εγχείρημα υπέγραψαν ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο σε μία μεγάλη δισκογραφική και γενικά θεωρούνται οι σωτήρες του ξεπεσμένου αυτού είδους. Όλοι λατρεύουν τέτοιες ιστορίες: η μουσική κάνει τους νοσταλγικούς της κύκλους και ο παράγοντας timing δεν είναι καθόλου αμελητέος. Αλλά όλες οι απαντήσεις θα έστεκαν για να εξηγήσουν την επιτυχία του συγκροτήματος, μόνο αν η μουσική του δεν ήταν τόσο όμορφη.

Στο A Deeper Understanding, o Adam Granduciel και η παρέα του συνεχίζουν από το μεγαλόπνοο ροκ του Lost In The Dream (2014), με τη διαφορά όμως πως εδώ απουσιάζουν τα κομμάτια εκείνα που οδηγούσαν σε επικές κορυφώσεις. Το υπαρξιακό άγχος του δημιουργού τους έχει δώσει τη θέση του σε μία πιο σταθερή συναισθηματικά θέαση της ζωής, κι αυτό αντανακλάται στην πιο μετριοπαθή διαχείριση τέτοιων στιγμών.

Η τριάδα λ.χ. των “Pain”, “Holding On” και “Strangest Thing” είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της νέας, πιο συγκρατημένης γραφής του 38χρονου μουσικού. Μπορεί όλα να έχουν την ίδια δομή και να καταλήγουν σε ένα κιθαριστικό σόλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονται με τις εκτονώσεις των “An Ocean Between The Waves” και “Eyes To The Wind”. Επιπλέον, υπάρχουν μπαλάντες που παρόμοιές τους δεν έχει ξαναγράψει η μπάντα: στο “Knocked Down” o Granduciel τραγουδάει σαν πληγωμένος crooner στο bar ενός μοτέλ στη μέση της αμερικάνικης ερήμου, ενώ στο “Clean Living” σκοτώνει τα φαντάσματα του παρελθόντος μέσα από γλυκόπικρους, βιωματικούς στίχους.

Όλο το πνεύμα του δίσκου κρύβεται πάντως στο βασικό του single, δηλαδή στο υπομονετικό χτίσιμο του 11λεπτου “Thinking Of A Place”. Εδώ ο Granduciel χάνεται στα βάθη του δικού του κόσμου, ο οποίος είναι γεμάτος από ποτάμια, μεγάλες νύχτες, καθαρό φως και αγάπη. Μέσα από τον βυθιστικό του ρυθμό, τις ονειρικές κιθάρες, τα αέρινα synths που θυμίζουν Lewis και τις γυναικείες χορωδίες, δημιουργείται ένα κανάλι που συνδέει τη φαντασία του συνθέτη, με το υποσυνείδητο του ακροατή. Το «μέρος» αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε: ένας άνθρωπος, μία ανάμνηση, ένα συναίσθημα, ένας τόπος που απαιτεί μία βαθιά βουτιά στο εσωτερικό σύμπαν κάθε ατόμου για να φανερωθεί.

Αν λοιπόν το Lost In The Dream στάθηκε μία πρόσκληση για εξερεύνηση του αληθινού κόσμου που βρίσκεται έξω από τα αποπνιχτικά όρια της ζώνης ασφαλείας μας, τότε το A Deeper Understanding είναι μία παρότρυνση για την εύρεση της αλήθειας που κρύβει ο καθένας μέσα μας. Μην αναζητείτε λοιπόν τη μαγεία της νέας δουλειάς των War On Drugs στη μεγάλη κλίμακα των πραγμάτων –στις πωλήσεις, στην υπεράσπιση του ροκ, στη σύγκριση με τις επιρροές τους και στο success story γύρω από την ύπαρξή τους. Αναζητείστε το στην ουσία του ζητήματος: στο ότι η πραγματικά όμορφη μουσική είναι άχρονη και ικανή να γίνει επίκαιρη ανά πάσα στιγμή. Αρκεί να βρεθεί ο άνθρωπος που θα μας το θυμίσει. 

{youtube}TeaDE1magRk{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured