Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις, με δραστήρια καλλιτεχνική σκηνή, έντονη νυχτερινή ζωή και ξεχωριστό πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η Λυών φλερτάρει δυναμικά με τον τουρισμό του city break, με όχημα ένα γοητευτικό πακέτο που την καθιστά πλέον must νεανικό προορισμό. Δεν την προτείνουμε τυχαία - αξίζει να το ψάξεις λίγο περισσότερο, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν δρομολόγια της Aegean από Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Καλαμάτα. Αν αγαπάς τον πολιτισμό και τη μουσική, όπως εμείς, τότε έχεις πράγματα να δεις και να ακούσεις. Πριν από αυτά, όμως, ας πάρουμε μια γεύση από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης.

Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 46 π.Χ. και γνώρισε μεγάλη οικονομική και καλλιτεχνική ανάπτυξη λόγω της τυπογραφίας και της παραγωγής μεταξιού κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης. Η φημισμένη της Παλιά Πόλη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO χάρη στα περίφημα traboules, τα οποία είναι στενά περάσματα, κυρίως υπόγεια, που ενώνουν τους δρόμους μέσα από αυλές σπιτιών.

lyoo.jpg
Η Aegean εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Λυών με 4 πτήσεις εβδομαδιαίως από Αθήνα, 3 πτήσεις εβδομαδιαίως από Ηράκλειο Κρήτης και κάθε Δευτέρα από Καλαμάτα

Ο ιδανικότερος τρόπος για να αντιληφθείτε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης είναι να ανεβείτε στο διώροφο λεωφορείο με την ανοιχτή οροφή για να ξεναγηθείτε στα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Στο δρομολόγιο Lyon’s hop-on hop-off tour μπορείτε να κατεβείτε και στις 12 στάσεις και να πάρετε το χρόνο σας μέχρι να έρθει το επόμενο λεωφορείο (λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με μονοήμερα και διήμερα εισιτήρια).

lyonins.jpg

Η Λυών αποτελείται από εννέα γειτονιές. Αξίζει να επισκεφθείτε την πιο σύγχρονη από αυτές, την Confluence, και να απολαύσετε την πανοραμική της θέα από το κέντρο πληροφόρησης Μaison de la Confluence (28 rue Casimir Perier). Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε το Le village des creatures, που αποτελεί κέντρο των νέων δημιουργών-σχεδιαστών της πόλης αλλά και το εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Οι λόφοι Croix-Rousse  και Fourviere, οι οποίοι την περιβάλλουν, προσφέρονται για εξερεύνηση: ο πρώτος επειδή έχει εξελιχτεί σε μποέμ συνοικία με γραφικά εστιατόρια και cafes και ο δεύτερος για τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό. Λίγο πιο ανατολικά, στη συμβολή των ποταμών Rhοne (Ροδανός) και Saοne (Σον), βρίσκεται το κέντρο της πόλης, γνωστό και ως Presquile, που μεταφράζεται ως «σχεδόν νησί» λόγω της χερσονήσου που σχηματίζει. Κάντε οπωσδήποτε μια στάση στην Place St Vincent, στην όχθη του Saône, και θαυμάστε τον Τοίχο των Διάσημων Λυονέζων. Φιλοτεχνημένος με την χαρακτηριστική τεχνική του trompe lil, της τρισδιάστατης οφθαλμαπάτης, απεικονίζει 25 προσωπικότητες στα μπαλκόνια επτά ορόφων. Ο πρώτος που θα αναγνωρίσετε, στον δεύτερο όροφο δεξιά, είναι ο Antoine de St-Exupéry, με τη στολή του αεροπόρου και τον Μικρό Πρίγκιπα πλάι του! Εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα καθώς και δύο πανέμορφες πλατείες, η Place des Terreaux, με το 21 τόνων σιντριβάνι στο κέντρο, και η Place Bellecour, με το άγαλμα στο κέντρο της να αποτελεί κλασικό meeting point των κατοίκων, αποτελούν σημαντικά ορόσημα της Λυών. Όπως ακριβώς και το Hοtel de Ville (δημαρχείο) στην είσοδό της πόλης.

lyuonfre.jpg
Χαρακτηριστικό ορόσημο της πόλης, ο «Τοίχος των Διάσημων Λυονέζων» βρίσκεται στην Place St Vincent

Η πληθώρα μουσείων και γκαλερί καθώς και η πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση, έχουν αναγάγει την πόλη σε απαιτητικό νεανικό προορισμό. Η Λυών διαθέτει μια από τις καλύτερες συλλογές έργων τέχνης στη Γαλλία εκτός Λούβρου, την Εθνική Σχολή Μπαλέτου, ξακουστή όπερα και το μουσείο των αδελφών Lumiere, το οποίο είναι «ο ναός των σινεφίλ»!  Οι μοδάτοι εμπορικοί δρόμοι, που συγκρίνονται άνετα με αυτούς του Μιλάνου, ενδείκνυνται για ανελέητο shopping. Όσο για την εξαιρετική γαστρονομική σκηνή της πόλης, αποτελεί βασικό πόλο έλξης τουρισμού ιδίως για τους νέους foodies που έχουν κατακλύσει τα social media, καθώς εδώ δεκάδες βραβευμένοι σεφ αγγίζουν τη στρατόσφαιρα των super stars. Ουσιαστικά, μιλάμε για τη γενέτειρα της γαλλικής κουζίνας και τον απόλυτο gourmet προορισμό. 


Για εναλλακτικές μουσικές εμπειρίες!

Η συνοικία Croix Rousse είναι μία από τις πλέον νεανικές και καλλιτεχνίζουσες γειτονιές της πόλης. Εδώ, θα συναντήσετε χαμηλές αποθήκες που έχουν μετατραπεί σε μικρά θέατρα, πολυχώρους, arty μπαράκια και πολύ μουσική. Το Le Fantôme De LOpera θεωρείται το καλύτερο bar της πόλης και προσφέρει εξόχως ιδιαίτερα cocktail μέσα από έναν ευμεγέθη κατάλογο επιλογών. Η art deco παμπ Paddys Corner φημίζεται για την “24 hour party people” ατμόσφαιρα, όπως και το Brooklyn Bar, που παρά το μικρό του μέγεθος είναι πάντα γεμάτο από κόσμο ιδίως εξαιτίας των ψαγμένων εναλλακτικών μουσικών του. Το Livestation DIY έχει πάει την έννοια «νυχτερινή ζωή» σε άλλο επίπεδο, εφόσον εδώ απολαμβάνετε (κάθε εβδομάδα) τον φοβερό συνδυασμό rock, jazz και hip-hop συναυλιών, jamming, ξεβιδώματος με επικά electro/house dj sets και… retro gaming παίζοντας ping pong και λιώνοντας με τις ώρες σε 80s κονσόλες παιχνιδιών! Έστω για ένα ποτό οφείλετε να πάτε στο Péniche Loupika, που βρίσκεται πάνω σε πλοίο (!), ανοίγει από νωρίς και τις καλοκαιρινές νύχτες μετατρέπεται σε μίνι-Ίμπιζα! Για συναυλιακές εμπειρίες, οι βασικές επιλογές είναι δύο: το Le Transbordeur, που λειτουργεί από το 1989, με δύο χώρους, έναν μεγαλύτερο για διεθνή acts και έναν μικρότερο για τοπικές μπάντες. Το δε Le Marché Gare είναι πιο σύγχρονος συναυλιακός χώρος και προωθεί κυρίως νέα και εναλλακτικά συγκροτήματα, από reggae μέχρι heavy metal

Nightclubbing

Δημοφιλές και γνωστό για το chic κοινό του, το Yes Hot Spot προσφέρεται τόσο από νωρίς το βράδυ για χαλαρό ποτό μέχρι και για ξενύχτι μετά χορού. Το LAlibi, παρά το laser φωτισμό και τη διακόσμηση με καθρέφτες, δεν περιορίζεται μουσικά και αντιθέτως με τις pop, rock, techno, soul, μέχρι και salsa μουσικές, το κοινό δεν βαριέται ποτέ-και μάλλον έτσι εξηγείται γιατί ο κόσμος αποχωρεί τις πρώτες πρωινές ώρες. Το Terminal Club απευθύνεται στους λάτρεις της electro με σχεδόν καθημερινά dj sets. Clubbing στη Λυών χωρίς μια στάση στο Le Sucre δεν γίνεται, καθώς η ατζέντα του φιλοξενεί από live συγκροτήματα μέχρι διάσημους DJs, από κάθε γωνιά του κόσμου.

lesuvre.jpg
Το Le Sucre είναι από τα πιο δημοφιλή clubs της πόλης 

Μουσικά φεστιβάλ και δρώμενα

Ιδίως το καλοκαίρι, δεν υπάρχει εβδομάδα στη Λυών χωρίς να διοργανώνεται έστω ένα φεστιβάλ. Ωστόσο, το Les Nuits de Fourvière πρωτοστατεί εδώ και δεκαετίες στην πολιτιστική ατζέντα της Λυών για το εκλεκτικό του line up και τη μεγάλη συγκέντρωση νέων από όλον τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου, το φεστιβάλ διοργανώνεται στους αρχαίους ρωμαϊκούς χώρους της πόλης και επικεντρώνεται σε σύγχρονα μουσικά συγκροτήματα, αλλά και σε χορό, opera, θέατρο και κινηματογράφο.  Για το φετινό καλοκαίρι 2017, το πρόγραμμα φιλοξενεί από Arcade Fire, Norah Jones και Alt-J μέχρι Goran Bregovic, Pink Martini και Imany. Εξίσου διάσημο είναι το ετήσιο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Nuits Sonores που διοργανώνεται για τέσσερις ημέρες κάθε Μάιο. Το Biennial Dance Festival μεταμορφώνει τη Λυών σε πρωτεύουσα του χορού, για λίγες εβδομάδες κάθε Σεπτέμβριο και με δεκάδες shows που λαμβάνουν χώρα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κλασικό και αγαπημένο, το Festival of Light πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο. Για τέσσερις ημέρες η πόλη φωταγωγείται ολόκληρη και οι κάτοικοι ανάβουν πολύχρωμα κεριά στα περβάζια τους. Τα πυροτεχνήματα και τα street party σε όλες τις γειτονιές κάνουν την Λυών πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες!

6lyonfest.jpg
Το διάσημο Φεστιβάλ των Φώτων πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο

Ταξίδεψε τώρα!

Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείς τη Λυών με την Aegean, η οποία έχει προς αυτό το μοναδικό μέρος, 4 πτήσεις εβδομαδιαίως από Αθήνα, 3 πτήσεις εβδομαδιαίως από Ηράκλειο Κρήτης και κάθε Δευτέρα από Καλαμάτα! Μπορείς να κλείσεις σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σου στο aegeanair.com με την κάρτα σου, χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Μέσω του Low Fare Calendar της Aegean, έχεις τη δυνατότητα να οργανώσεις το ταξίδι σου, επιλέγοντας οικονομικά εισιτήρια!

Βρες ξενοδοχείο

Από την ιστοσελίδα της Aegean μπορείς ταυτόχρονα να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου και να κερδίσεις επιπλέον μίλια εξαργύρωσης για κρατήσεις ξενοδοχείου! 

Πώς θα πας από το αεροδρόμιο στην πόλη

Το τραμ Rhone Express είναι η πιο γρήγορη λύση, καθώς σας μεταφέρει από το αεροδρόμιο  στο κέντρο της πόλης σε 30’. Το κόστος για τη μονή διαδρομή κυμαίνεται από 13,5 ευρώ (με online αγορά) έως 15 ευρώ (αγορά από αυτόματα πωλητήρια ή εντός του τραμ).

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured