Η σκοτσέζικη κολεκτίβα διήνυσε μεγάλη διαδρομή μέχρι να κατοχυρωθεί στη συνείδησή μας σαν μία από τις πιο καλόκαρδες και ευαίσθητες μπάντες, σαν ένας ιερός προστάτης των απανταχού ευαίσθητων αγοριών και κοριτσιών και σαν εθνοσωτήρας των εκλεκτών του αστικού daydreaming
 
Μετά λοιπόν από δύο δεκαετίες ζωής, στον 9ο πλέον δίσκο τους, οι Belle And Sebastian θέλουν να διασκεδάσουν και να αγκαλιάσουν τη neo-disco, όπως θα ήταν καμωμένη όχι για τα clubs, αλλά για τα μεγάλα indie φεστιβάλ του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και συνεργάζονται εδώ με τον παραγωγό Ben H. Allen, ο οποίος δούλεψε πρόσφατα με τους Animal Collective και τον Washed Out.
 
Αυτή όμως η προσπάθεια των Belle And Sebastian να αντιληφθούν την ποπ ειρωνεία και τη χορευτική κουλτούρα που έθρεψε τα καλύτερα «σπιτικά» party, μοιάζει με την προσπάθεια ενός υποψιασμένου πιτσιρικά που θέλει να προσεγγίσει την ιστορία της disco, όχι ανατρέχοντας στην αντίστοιχη δισκογραφία και βιβλιογραφία, αλλά προσπαθώντας να αποτυπώσει σε φωτογραφία μια vintage ντισκομπάλα με το πιο πρόσφατο ψυχεδελικό φίλτρο του Instagram.
 
Η χρόνια υπερκόπωση με την οποία διαγνώστηκε ο Stuart Murdoch αποτελεί πλέον παρελθόν και η μπάντα αποφάσισε να το ρίξει έξω, μετά την ψυχική ταλαιπωρία. Όμως το Girls In Peacetime Want To Dance παραείναι νηφάλιο: στην ουσία πρόκειται για ένα άλμπουμ που δεν ρέει, δεν ανασαίνει αβίαστα και δεν στέκεται καλά στα πόδια του. Η έλλειψη αυθεντικής γνώσης και πηγαίου ενστίκτου στο μουσικό πεδίο όπου περιδιαβαίνουν, αφήνει αυτή τη φορά ελαφρώς εκτεθειμένους τους Belle And Sebastian. Βλέπεις δηλαδή μπροστά σου την κραυγαλέα «υπερπροσπάθεια» στο στούντιο, ώστε να ακουστούν όλα τα κομμάτια σαν extended δωδεκάιντσες, έξυπνες μίξεις μικρότερων αυθεντικών τραγουδιών, τη στιγμή που θα έπρεπε να επιλέξουν τη γραφή φρέσκων καλουδιών
 
Απομένουν τελικά μόνο μερικά τροφαντά και υποτίθεται πολιτικά ξύπνια αποσπάσματα μιας πένας η οποία δεν μπορεί να πιάσει τη σοφιστικέ ποπ μελωδία που υποσχέθηκε, με φωτεινές εξαιρέσεις το “The Party Line” και το "Play For Today," με τη Dee Dee Penny των Dum Dum Girls στα φωνητικά. 
 
Τα κορίτσια σε καιρούς ειρήνης μπορεί λοιπόν να χορεύουν, αλλά ίσως και να χορεύουν βαριεστημένα, γιατί πλήττουν που δεν ανοίγει μύτη.
 

{youtube}3vS1Hf3CVGs{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured