Τα έχεις φτιάξει με τυπαία που πολύ τηνέ γουστάρεις, αυτή όμως έρχεται από διαφορετικό κόλπο. Λίγο σε ταξικό επίπεδο, λίγο σε οικονομικό, αλλά έρως ανίκατε μάχαν και επιμένεις –και πολύ καλά κάνεις. Έλα όμως που μετά τα αρχικά, σε περίπτωση που αποφασίσετε ότι έδεσε το γλυκό, αρχίζουν οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων εκατέρωθεν! Και όλα καλά όταν πηγαίνετε στους δικούς σου φίλους, διότι εκεί τους μαζεύεις τους γελοίους και τις γελοίες και κάνεις μια κουβέντα από πριν. Αλλά τι γίνεται όταν πας εσύ στους δικούς της; Τι γίνεται δηλαδή αν πέσεις σε τίποτα ακαδημαϊκούς της μουσικής, οι οποίοι ναι μεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, απέχουν δε παρασάγγας από τη στάχτη και τη μπούρμπερη που ακούς εσύ; Είτε για μέταλ μιλάμε (ρε μανάρι, κάτσε να ακούσεις τους Burzum και το ξανασυζητάμε), είτε για την ενίσχυση του εγχώριου ροκ εν ρολ κύκλου (πάμε ρε μπέιμπι να δούμε τους Noise Figures να βαράνε στο An), είτε για τεκιλιάσματα με περσινούς Boards Of Canada (ρε συ Τάνια μου, 9 του έβαλε ο Μαγιόπουλος στο Avopolis, δεν τον 'χω για κανάν λελέ). Εδώ σε θέλω μάστορα…

Ας πιάσουμε λοιπόν την καλύτερη των περιπτώσεων: η φάση οδεύει προς ημιβαρετό McCoy Tyner 1990s περιόδου και τα ρέστα παγωτό κι εσύ το θες το γκομενέτο και καίγεσαι σαν καμινέτο σε παραλιακό καφέ/μπαρ προς Πάργα μεριά, ειδικευμένο σε ελληνικούς για συνταξιούχους. Εννοείται λοιπόν ότι δεν μπορείς να πεις ούτε για το φλογοβόλο των Rammstein στο Terra Vibe, ούτε για τον Mustaine, την ώρα που αυτοί θα συζητούν για την (καταπληκτική) συναυλία του Al Di Meola στο Μέγαρο το '09. Πώς θα σώσεις την τιμή της μουσικής σου υπόστασης και θα κρατήσεις και το κορίτσι; Δύσκολα τα πράγματα, όμως σου έχω λύση· άκου και (απο)μνημόνευσε τον Ralph Towner στο TravelGuide που έβγαλε φέτος παρέα με τους Wolfgang Muthspiel & Slava Grigoryan.

Σου μιλάω γκαραντί τώρα. Κατ' αρχήν ECM… Ποιος θα σου κουνηθεί; Πες για το κλασικό –σε σχέση με την αισθητική του label– εξώφυλλο με το δάσος των λυγαριών, που εκτείνεται σε τόνους του γκρι. Δώσε τα εύσημα στον Manfred Eicher (είναι και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, μη σου διαφύγει), του οποίου η παραγωγή πολύ συνειδητά αφήνει το echo του ηχείου της κιθάρας να παράγει τον ήχο του μέσα στον χώρο. Και μετά αγόρι μου ξαναπέτα το όνομα του Ralph Towner. Μη διστάσεις να πεις ότι ουσιαστικά στάθηκε πιο δημιουργικός από τον Μeola, ακριβώς επειδή ο τελευταίος πέφτει σε μεγάλη περίσκεψη περί του στάτους του. Δεν είναι ψέμα άλλωστε. Ο Towner, μην ξεχάσεις να το τονίσεις, είναι ο δημιουργός της Θάλασσας των Σαργασσών, ενός καταπληκτικού δίσκου από το 1976, τον οποίον ποίησε μαζί με τον (εξαίσιο) John Abercrombie. Παίξε και το χαρτί της άρνησης του Towner –ακόμα και στις μέρες μας– να χρησιμοποιήσει ενισχυτή, και ας συγκαταλέγεται στους τζαζ κιθαρίστες.

Προσοχή, βέβαια, μην παρασυρθείς. Δίσκοι σαν το SargassoSea ή το Oracle του 1994 δεν ξαναγίνονται, αλλά, διάολε (και σήκωσε ελαφρώς το φρύδι λέγοντάς το αυτό), η αρτιπαιξία του Αμερικανού πολυοργανίστα παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς και στο TravelGuide. Χάρη σ' αυτήν, ας πούμε, το "Nico Und Mithra" διαθέτει μια σπιρτάδα που συνήθως δεν βρίσκουμε σε δίσκους ανάλογης υφής. Και είναι επίσης και οι συνοδοιπόροι του: ο Αυστριακός Muthspiel, ο οποίος ποιεί τα καλά στην ηλεκτρική, και ο Grigoryan, παιδί-θαύμα από την Αυστραλία, που κομίζει στην παρέα κλασική και βαρύτονη κιθάρα. Προσοχή στον τελευταίο, θα αποδειχθεί λίρα εκατό στο μέλλον.

Ο δίσκος είναι χαμηλών τόνων. Δεν προσφέρεται δηλαδή για να τσιτώσεις τα ηχεία στο αμάξι, θα τον απολαύσεις όμως παρέα με την Τάνια στον απογευματινό καφέ, έστω κι αν πρόκειται για κάτι που έχουν ξανακούσει τα ηχεία σου. Α, κράτα και μια πισινή με τον Pat Metheny, αν σε ξεψαχνίσουν για την περί κιθάρας γευσιγνωσία σου. Αποθέωσέ τον, πες για την περσινή συνεργασία με τον John Zorn, πέτα και κάτι για το παρατεταμένο φλερτ του τελευταίου με το γιαπωνέζικο hardcore, ρίξε στο τραπέζι και το πνευματικό του παιδί, τον Patton –να που έφτασες και στους Faith No Μοre ρε θηρίο. Τους αποστόμωσες όλους και κέρδισες και το κορίτσι, love for ever♥  

Πάρε τηλέφωνο για οποιαδήποτε διευκρίνιση/Στυλιανός Τζιρίτας, στο πλευρό του κάθε ερωτευμένου νεανία

{youtube}JRmP3dwVwDE{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured