Noctourniquet: όταν η νοητή υπόφυση εκκρίνει ποσότητες prog-λακτίνης και rock-τοστερόνης κάτω του συνήθους, με αποτελέσματα αμιγώς Ραδιοκεφαλικά. Οι Omar Rodriguez-Lopez και Cedrix Blixer-Zavala, υπό το πρίσμα ενός ηλεκτρονικού όσο ποτέ ήχου, ταυτόχρονα όμως πιο βατού και φιλικού. Παθογένεση(;) οφειλόμενη σε απώλεια σταθερού στουντιακού συνεργάτη (λέγε με John Frusciante) και παρατεταμένης γενεσιουργού περιόδου.

Αν και αρχικά ηχογραφημένο με προορισμό να αποτελέσει προσωπική κυκλοφορία του Rodriguez-Lopez, μέσα από έναν πολύ λεπτό και ασαφή διαχωρισμό, το Noctourniquet κατέληξε να βαπτιστεί ως Mars Volta δισκίο. Αφού πρώτα παραχωρήθηκε ο απαραίτητος χρόνος στον Blixer-Zavala για να τοποθετηθεί στιχουργικά και φωνητικά πάνω στον νέο ηχητικό προσανατολισμό του Lopez (δίνοντας μια ευωδιά από Υάκινθο στο όλο κόνσεπτ, αφού χρησιμοποίησε ως έμπνευση τον μύθο του τραγικού εραστή του θεού Απόλλωνα), στη συνέχεια δόθηκε χώρος στον μικρό αδερφό του Rodriguez-Lopez, ονόματι Marcel, για να πλημμυρίσει με ηλεκτρονικούς ήχους τα τραγούδια. Πάντα κάτω από την καθοδήγηση του μεγάλου αδελφού φυσικά.

Με την προσθήκη κατόπιν του καταιγιστικού Deantoni Parks στο κρουστό οπλοστάσιο της μπάντας και με τη γεμάτη παρανοϊκή δύναμη και πάθος συνθετική ματιά του Lopez να παραμένει ως έχει, οι Mars Volta επανήλθαν στο προσκήνιο ασπαζόμενοι μια πιο λιτή κιθαριστικά αλλά πολύχρωμη όσο ποτέ ηχητική γραμμή. Για πάνω από μία ώρα λοιπόν, οι Τεξανοί παραδίδουν εδώ ένα ακόμα fusion άκουσμα, μόνο που αυτή τη φορά τα άφθονα ηλεκτρονικά στοιχεία μαλακώνουν αισθητά τις αιχμηρές απολήξεις του ήχου τους. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που λάμπει –δια της απόλυτης απουσίας του– το πειραματικό στοιχείο της πρώιμης περιόδου της μπάντας.

Δεν σημαίνει όμως κάτι τέτοιο πως το Noctourniquet αποτελεί άκουσμα εύπεπτο, ούτε και ορφανό από τις σήμα κατατεθέν φρενήρεις εξάρσεις των Mars Volta. Απεναντίας, υπάρχουν μπόλικες από δαύτες διάσπαρτες και σε αυτό τους το πόνημα. Δεν έχουν όμως πλέον τον κυρίαρχο ρόλο, αφού οι δαιδαλώδεις συνθέσεις του παρελθόντος έχουν εξοστρακιστεί για χάρη μιας πιο μελωδικής προσέγγισης. Ανάλογα πάντα με τις ορέξεις του «δικτάτορα» Lopez, εδώ βρίσκουν τον δάσκαλό τους όλοι οι Muse αυτού του κόσμου, ενώ μέχρι και μια ιδέα από Nick Cave και Jack White θα βρουν ορισμένοι ακροατές στο “The Malkin Jewel”.

Με την επανένωση των At The Drive In να βρίσκεται προ των πυλών και με την αναπάντεχη εξομολόγηση του Omar Rodriguez-Lopez πως η διάλυσή τους υπήρξε ένα εγωκεντρικό λάθος, το μέλλον των Mars Volta καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που νέες δηλώσεις βάζουν τέλος στην παρούσα φάση του γκρουπ, μετά τις έντονες ενστάσεις του έτερου ήμισυ για μηδαμινή συμμετοχή στον δημιουργικό τομέα. Όπως και να έχει, το παρόν βρίσκει τους Mars Volta σε ένα δημιουργικό σταυροδρόμι όπου κάθε κατεύθυνση είναι πιθανή. Κι αυτό μόνο καλό είναι για μία από τις πλέον δημιουργικές δυνάμεις του (ευρύτερου) σύγχρονου εναλλακτικού ροκ πεδίου.

{youtube}eOA5vO4kjhQ{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured