Ό,τι πρέπει είναι η συγκεκριμένη εποχή για τους Outlandish -και δεν εννοούμε μόνο το κλίμα. Oι Punjabi MC's έχουν βγάλει ένα από τα μεγαλύτερα χιτ της χρονιάς, το 'Truth Hurts' αποτέλεσε ένα από τα hip-hop anthems του 2002 και ο συνδυασμός ασιατικών και γενικότερα ethnic samples με το hip-hop δείχνει να αποτελεί το trend των τελευταίων μηνών.

Εκεί κάπου στοχεύει κι αυτό το τρίο από τη Δανία με το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του, που αποτελεί μια ιδιαίτερη πολιτισμική μείξη, όχι μόνο λόγω των ήχων του, αλλά και της καταγωγής του: Τα τρία μέλη κατάγονται από Μαρόκο, Πακιστάν και Ονδούρες. Παράλληλα οι στίχοι τους καλύπτουν ένα μεγάλο ακροατήριο γλωσσικά -είναι στα αγγλικά, ισπανικά, αραβικά και urdu. Συνυπολογίστε και ότι έχουν ένα χιτάκι στην τσέπη τους, το ‘Guantanamo’, με ισπανικά φωνητικά και μια κιθάρα βγαλμένη από τους δρόμους της Havana και αντιληφθείτε γιατί η ΕΜΙ τους έβγαλε έξω από τα δανέζικα σύνορα. Κι εκτός από το προαναφερθέν hit, προσέξτε και τα πανέμορφα ‘Walou’, 'Fatima's Hand' και 'Gritty', ενώ αν αρχίσετε να αναρωτιέστε που έχετε ξανακούσει το 'Aicha', σας λέμε ότι ανήκει στον Khaled, αγαπημένο των δικών μας εμπορικών ποπ αστέρων, που φυσικά δεν έχουν λησμονήσει να περιποιηθούν και το συγκεκριμένο (στην "εκτέλεση" ο Κώστας Μπίγαλης).

Όπως ήδη έχετε αντιληφθεί ο ήχος τους είναι hip-hop, μόνο που τα samples που επιστρατεύονται μοιάζουν βγαλμένα από το Bollywood. Άλλοτε επιστρατεύονται αραβικά έγχορδα, άλλοτε ισπανικές κιθάρες ή κουβανέζικα κρουστά. Σκεφτείτε κάτι μεταξύ Arrested Development και Les Negres Vertes σε παραγωγή Timbaland, με στίχους που μιλούν για το ρατσισμό, την αγάπη, το Θεό, την πίστη και φυσικά την πολιτική, στρεφόμενοι ενίοτε και ενάντια στην ισλαμοφοβία του δυτικού κόσμου.

Καθόλου άσχημα, θα λέγαμε, αφού και η διάθεση είναι άκρως ευχάριστη και καλοκαιρινή -καμιά φορά δε και cheesy, αλλά τους το συγχωρούμε...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured