Το κόλλημα των μελών των Wu Tang Clan με τις εξ ανατολής προερχόμενες πολεμικές τέχνες είναι γνωστό (πάρτε για παράδειγμα το Liquid Sword του GZA), όποτε ποιος καταλληλότερος από τον RZA για μια ταινία για έναν σύγχρονο samurai όπως το Ghost dog του Jarmush. Πόσο μάλιστα όταν ο πρωταγωνιστής είναι ένας έγχρωμος εκτελεστής (Whitaker) που δρα στην σκοτεινή πλευρά της Νέας Υόρκης.

Το αποτέλεσμα είναι πράγματι καταπληκτικό. Phat beats και ατμοσφαιρικά περάσματα σε μια αισθητική που ακολούθησαν και οι Dust Brothers στο Fight Club χωρίς όμως η μουσική τους να έχει την κοφτερή χροιά του RZA.

Πολλοί ίσως προβάλλουν την ένσταση του ότι τα σκληρά beats του RZA ίσως να μην ταιριάζουν με λιτές γραμμές της σκηνοθεσίας του Jarmush, αλλά μόνο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Μπορεί να πράγματι έχουμε συνηθίσει σε διαφορετικής αισθητικής soundtracks για παρόμοιες ταινίες, αλλά αυτό που συμβαίνει στο Ghost dog είναι ένας εσωτερικός αναβρασμός έντονων συναισθημάτων και σκέψεων που υποβόσκει στην επιφανειακή ηρεμία των πλάνων. Όπως άλλωστε συμβαίνει και στο ανέκφραστο πρόσωπο ενός Samurhai. Συνεπώς και η επιλογή της συγκεκριμένης μουσικής επένδυσης είναι ότι πιο εύστοχο.

Στο ερώτημα του κατά πόσο ο συγκεκριμένος δίσκος έχει την δικιά του δυναμική, ανεξαρτήτως της ταινίας, η απάντηση -όπως άλλωστε και στα περισσότερα soundtracks- είναι δύσκολη. Με μια ματιά στο καθαρά μουσικό μέρος μπορούμε να διακρίνουμε τόσο κάποια κομμάτια με την δομή ολοκληρωμένων τραγουδιών, όσο και τα μικρής διάρκειας περάσματα που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ένας πολύ καλός δίσκος που θα είναι άδικο να αγοραστεί μόνο από όσους είδαν την ταινία. Ανεξαρτήτως του ότι οι τελευταίοι θα τον συνδυάσουν και με τις εικόνες του Jarmush, γεγονός που θα τους μαγέψει ακόμα περισσότερο.

Άλλωστε το Ghost Dog ήταν η πιο ατμοσφαιρική ταινία της περσινής χρονιάς και σίγουρα μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας του το οφείλει στην μουσική του RZA.

n7.gif (441 bytes)

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured