Η Γερμανία είναι μια χώρα που εκτός από τη μπύρα, το απέραντο πράσινο και τις ξανθιές αιθέριες υπάρξεις της, είναι γνωστή στον μεταλλικό κόσμο και ως η γενέτειρα πολλών heavy metal συγκροτημάτων,ως επί το πλείστον στο χώρο του power και του thrash. Τα γερμανικά progressive σχήματα σπανίζουν, για αυτό και η περίπτωση των Soul Cages είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα.Και φυσικά, όχι μόνο λόγω της καταγωγής τους.

Το "CRAFT" είναι η τρίτη κατά σειρά studio δουλειά των Γερμανών, και έρχεται να επιβεβαιώσει την άποψη όλων αυτών που υποστήριζαν πως το εν λόγω γκρουπ κατατάσσεται στην "elite" του ευρωπαικού προοδευτικού metal. Τα προηγούμενα άλμπουμ του συγκροτήματος "Soul Cages" και "Moments" είχαν φανερώσει ένα συγκρότημα με πολλές δυνατότητες, καθιστώντας το ικανό να ξεχωρίσει με άνεση ανάμεσα στην πληθώρα των θεωρητικά προοδευτικών group, τα περισσότερα εκ των οποίων αποτελούσαν μέτριες έως κακές απομιμήσεις των Dream Theater.

Το εν λόγω CD δεν απομακρύνεται και πολύ από το ύφος που καθιέρωσε το συγκρότημα με τις προηγούμενες δουλειές του. Progressive metal με κιθαριστικούς ρυθμούς να εναλλάσσονται, σαγηνευτικά πλήκτρα να συνοδεύουν και πανέμορφα ανδρικά και γυναικεία φωνητικά - στοιχεία που διαμορφώνουν ένα αρτιότατο μωσαικό εξαιρετικών μουσικών ιδεών αλλά και εντονότατων συναισθημάτων. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στο "CRAFT" είναι - όπως και στις προηγούμενες δουλειές των
Soul Cages - η έντονη Γερμανική προφορά στη φωνή (οι στίχοι βέβαια είναι στην Αγγλική γλώσσα).

Αρκεί να θυμηθείτε τα φωνητικά των γερμανών power metallers Blind Guardian για να καταλάβετε τι εννοώ...Φυσικά η ομοιότητα μεταξύ των δύο τραγουδιστών περιορίζεται αποκλειστικά στην προφορά και πουθενά αλλού, μια που στο "CRAFT" η φωνή είναι ήρεμη και συμβάλλει στη δημιουργία μιας πανέμορφης ατμόσφαιρας.

Είναι γεγονός πάντως πως σε σημεία οι Soul Cages έχουνε σκληρύνει τον ήχο τους. Στις δύο προηγούμενες δουλειές κυριαρχούσαν οι απαλές μελωδίες με κάποια έντονα κιθαριστικά περάσματα, ενώ εδώ στα περισσότερα τραγούδια οι κιθάρες δίνουν δυναμικό παρόν. Ακόμα και τα "καθαρά" progressive στοιχεία έχουν αυξηθεί, θυμίζοντας αρκετές φορές τους Fates Warning της εποχής του Perfect Symmetry.

Ισως για αυτό τον λόγο η συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί ο δίσκος να είναι μεν έντονη αλλά να υστερεί σε σχέση με αυτήν της προηγούμενης δισκογραφικής δουλειάς του γκρουπ "Moments". Γι' αυτό τον λόγο και μόνο θεωρώ το "CRAFT" ελάχιστα κατώτερο του "Moments", πιστεύοντας πως σίγουρα αξίζει ένα...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured