Στην εισαγωγή του μετά-θάνατον album του, ο Notorious B.I.G., ήτοι Christopher Wallace, λέει ότι στα επόμενα 10 χρόνια αυτό που θέλει μόνο είναι... "just living ... but I don't think I'm gonna make it". Ένας από τους πιο αγαπημένους και σημαντικούς rappers της ανατολικής όχθης, που ως γνωστόν πυροβολήθηκε τη νύχτα της 9ης Μαρτίου του 1997, επιστρέφει με τη βοήθεια του Puff Daddy και των πολλών "καλεσμένων" για να μας δημιουργήσει ανάμικτα συναισθήματα.

Το τρίτο ουσιαστικά album του Biggie Smalls είναι από μόνο του μια περίεργη περίπτωση. Τα λόγια του ακούγονται αρκούντως μακάβρια, όσο οι καλεσμένοι (παρότι προστέθηκαν κατόπιν) δίνουν μια αίσθηση ...παρόντος. Του συμπεριφέρονται σαν να είναι κοντά τους, σαν να το ηχογράφησαν όλοι μαζί. Σκιαγραφούν μαζί του τις σκοτεινές πλευρές του νεϋορκέζικου υπόκοσμου και αισθάνονται άνετα για να πουν οτιδήποτε και με οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να δοθεί η αίσθηση αυτή. Κι αυτό φυσικά κάθε άλλο παρά άσχημα ακούγεται.

Αλλο είναι αυτό που είναι κάτι παραπάνω εμφανές ακόμα και στον πιο αδαή ακροατή. Το ότι το album αυτό δεν είναι του κυρίου Wallace. Ηχογραφήσεις είκοσι δευτερολέπτων με χίλια μύρια στολίδια και καλεσμένους ώστε "να προσθέσουμε ακόμα ένα track", demos με samples εκ των υστέρων, γενικά μια δουλειά που από το πρώτο άκουσμα συνειδητοποιεις ότι στηρίζεται σε μισοτελειωμένες ιδέες.

Και σ'αυτό κάθε άλλο παρά ο μακαρίτης φταίει. Μήπως θα έπρεπε να μας κάνει τη χάρη να ολοκληρώσει τις πρόχειρες ιδέες του πριν αποφασίσει να πυροβοληθεί;

Εντούτοις, ο Puff Daddy δεν πτοείται και στην ουσία ανακαλύπτει κομμάτια με την προσθήκη της studio δεξιοτεχνίας του αλλά και των καλεσμένων (Snoop Dogg, Busta Rhymes, Lil' Kim, Ice Cube, Mobb Deep, K-Ci & Jo-Jo, Redman, Method Man και ...Eminem!) που προσπαθούν να καλύψουν το κενό του. Ιδέες και προηχογραφημένες ρύμες γεμίζουν με την παρουσία των guests οι οποίοι καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες, όμως το αποτέλεσμα και η πρόθεση είναι εμφανή. Με εξαίρεση ίσως το τυπικό Bad Boy κομμάτι με το sample των Duran Duran, "Notorious", όλα τα υπόλοιπα είναι κομμάτια που θα θέλαμε να ξεχάσουμε γρήγορα ότι προέρχονται από μια τόσο μεγάλη μορφή του hip-hop.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured