Δύσκολα βρίσκεις λέξεις για να περιγράψεις μια δουλειά σαν αυτή του Νίκου Κατικαρίδη. Ακόμη και αν καταφέρεις να τις βρεις, θέλεις τόσα πολλά πράγματα να γράψεις που σίγουρα ξεφεύγουν από τα όρια μιας δισκοκριτικής. Ας προσπαθήσουμε όμως μαζί να δούμε τι είναι αυτό που κάνει μια νέα δουλειά να ξεχωρίσει τόσο, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια δισκογραφική έκπληξη.

O Νίκος Κατικαρίδης είναι παλιά καραβάνα στο χώρο της μουσικής. Από το 1986 έχει 5 προσωπικούς δίσκους και πολλές συμμετοχές σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών. Πριν από 2,5 χρόνια ξεκινά η συνεργασία του με τους Solaris Ray. Ενα συγκρότημα που αποτελείται από σολίστες μουσικούς υψηλού μουσικού επιπέδου (Ταβλάκης, Κοντούδης, Αναστασίου, Παυλίδης). Τα προσόντα του Νίκου πολλά. Συνθέτει, γράφει τους στίχους, παίζει κιθάρα και ο σπουδαιότερο: έχει πολύ καλή φωνή, ίσως από τις καλύτερες που έχουν ακουστεί ποτέ εδώ στην Ελλάδα. Και όχι μόνο. Η φωνή του έχει ακουστεί και εκτός συνόρων αφού έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και συναυλίες στο εξωτερικό.

O δίσκος που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την FM Records αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα για να καταλάβετε ότι μιλάμε για έναν καλλιτέχνη φαινόμενο (καμμιά σχέση με τον Καρρά). Η μουσική που θα ακούσετε όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει είναι "multiethnic perpetual rock" δηλαδή "πολυεθνική συνεχόμενη πετρομουσική". Εγώ θα την χαρακτήριζα σαν ο καλύτερος συνδυασμός έθνικ, ροκ, ρέγγε και παραδοσιακών στοιχείων, παρέα με τους πιο μεστούς και διαυγείς στίχους από μια "χορταστική" φωνή και ερμηνεία. Ο Νίκος ξέρει τους δρόμους της ροκ, καθώς περνάνε από την κλασική παιδεία, ξαποσταίνουν σε ρέγγε ρυθμούς και καταλήγουν σε ελληνικά παραδοσιακά μονοπάτια δίνοντας μια ισορροπία που δεν έχουμε συνηθίσει από έλληνες δημιουργούς.

Ενα άλλο σημείο που πρέπει να σταθώ είναι η σκηνική παρουσία on stage. Ενα μουσικό show που βγάζει μεγάλες δόσεις χιούμορ χωρίς να αντιγράφει. Εναν αυθορμητισμό και μια ενορχήστρωση που δεν θα βρείτε εύκολα αλλού. Ο άνθρωπος αυτός έχει σκοπό να μας δώσει ότι καλύτερο έχει κερδίσει από τις πολλές και "διεθνείς" εμπειρίες του όλα αυτά τα χρόνια. Οι "Παράξενες Μέρες" του θα γίνουν η καλύτερη συντροφιά για τους καλοκαιρινούς μήνες , σε όσους έχουν απαιτήσεις και συνεχώς αναζητούν το καλύτερο και φυσικά θα τολμήσουν να πάρουν τις "μουσικές βαλίτσες" του Νίκου μαζί τους. Και έχετε το νου σας. Ολο και κάπου θα τον πετύχετε live και θα καταλάβετε την έννοια της "ζωντανής" multiethnic perpetual rock μουσικής.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured