Πως είναι άραγε τo να είσαι από τη Σκωτία και να φτιάχνεις κλασική, γλυκειά pop σαν να μην τελείωσαν ποτέ τα 80s; Οι Bis μάλλον γνωρίζουν καλύτερα από μας.

Toυς Bis αν θυμάστε τους είχαμε τοποθετήσει στις αρχές του 1997 στα σχεδόν άγνωστα ονόματα της Βρετανικής σκηνής που θα έκαναν το "μπαμ" κατά τη γνώμη μας (παρεπιπτόντως τα υπόλοιπα ήταν: Mansun, Super Furry Animals, Nilon Brothers, Bawl, Northern Uproar, Urusei Yatsura, Longpigs, 60ftdolls και Scheer - στα δύο πρώτα, αλλά και στους Bis πέσαμε μέσα).

Τότε στηρίζαμε πολλά σ'αυτούς και στο περίεργο υβρίδιό τους που καταγόταν από ενεργητική pop των 80s, περνούσε από αυθάδη disco-drums, δανειζόταν κάμποσο από το κιτσάτο funk, και φλέρταρε με ηλεκτρονική power pop ήχoυς.

Τα κομμάτια τους, και στο "Social Dancing" περιέχουν όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά κυρίως αποδεικνύουν την ικανότητά τους για καλά κομμάτια, πιασάρικα ίσως, αλλά αξιαγάπητα και γεμάτα ψυχή. Κορυφαία στιγμή εδώ είναι το πρόσφατο (δεύτερο) single τους, το "Action & Drama" που ισορροπεί στη γραμμή που χωρίζει Air και Erasure, αλλά με ένα περίεργο, Σκοτσέζικο αίσθημα. Το κομμάτι ουσιαστικά καλύπτει την όμορφη disco των 70s με ένα πιο 90s αποενοχοποιητικό πέπλο.

Η ίδια δυναμική pop συναντάται στο Blurίζον "Εurodisco", αλλά και στο "Am I Loud Enough" το οποίο είναι το κομμάτι που εκπέμπει τη λιγότερη ευγένεια εδώ, rockάροντας πάνω σε drum & bass ρυθμούς.

Τα πράγματα όμως δεν είναι παντού τόσο upbeat, καθώς τα φώτα χαμηλώνουν ανά διαστήματα προκειμένου να χαθούν στο σκοτάδι οι σκιές των Portishead ("Sale Or Return") ή των Garbage ("Detour").

Οι Bis αποτελούν μια ιδιαίτερη και ίσως ρομαντική περίπτωση στη σύγχρονη pop βιομηχανία. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ακούσετε κάτι νέο από αυτούς, παρά μόνο γλυκές εκδοχές 80s αναμνήσεων, οι οποίες μάλιστα αντλούν πολλή από τη δύναμη και τη φρεσκάδα τους - παρά τις προς τα πίσω αναφορές - από τον παραγωγό του album και μέλος των επιδραστικών Gang Of Four, Andy Gill.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured