Oλα άρχισαν τον Οκτώβριο του 1998, όταν ο Liam Howlett έπαιξε ένα πολύωρο mix ορισμένων από τους πιο αγαπημένους του δίσκους, στο Radio 1 της Μεγάλης Βρετανίας. Λίγο μετά το show, εμφανίστηκαν πειρατικές ηχογραφήσεις που κυνηγήθηκαν από το label τους, την XL Recordings, το οποίο, μετά από απελπισμένες και ανεπιτυχείς -στην πλειοψηφία τους- προσπάθειες, ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μία εκτεταμένη έκδοση του συγκεκριμένου mix, κάτω από το όνομα των Prodigy.

Το album περιλαμβάνει περίπου 50 κομμένα, cross-faded ή σκρατσαρισμένα κομμάτια από group όπως οι Bomb The Bass, οι Sex Pistols, οι Chemical Brothers, οι Beastie Boys, οι Propellerheads, οι KLF, οι The Charlatans και οι Janes Addiction!

Και ο ρόλος του Liam ποιος είναι; Σίγουρα δεν είναι κοινός με την πλειοψηφία των συναδέλφων του. Ονόματα όπως οι Kruder & Dorfmeister για παράδειγμα, συνηθίζουν να παίρνουν κομμάτια όπως το "Heroes" του Roni Size, να του δίνουν ένα μακρύ bassline και φωνητικές επαναλήψεις, συνιστώντας κάτι πραγματικά νέο - "δημιουργώντας".

Ο Liam αντίθετα δουλεύει με άλλη φιλοσοφία στο studio, τη φιλοσοφία του "πόσα κομμάτια μπορώ να στριμώξω" στο δεδομένο χρόνο, υιοθετώντας όμως πολλούς από τους άγραφους νόμους της γυμνής και "αναίσχυντης" -με την καλή της έννοια- τέχνης του mixing. Για να στριμώξεις τους Sex Pistols δίπλα στους Fatboy Slim, ή τους Bomb The Bass με το "Bug Powder Dust" δίπλα στους Charlatans, απαιτείται φαντασία, τεχνική και θράσος. Και αν η δεύτερη είναι πλέον παιχνιδάκι στο studio εφόσον δεν γίνεται real time, τα άλλα δύο, μόνο στα συν μπορούν να προστεθούν σε τέτοιου είδους projects.

Πάρτε για παράδειγμα το "The Mexican", ένα ψευτο-λατινο-prog-rock από τους ξεχασμένους από τα 70s Babe Ruth, που καταλαμβάνει πάνω από 2:30 λεπτά από το τρίτο κομμάτι ή το "I'm Gonna Love You a Little More Baby" του Barry White με τις ανεβασμένες στροφές.

Γύρω από τις επικολλήσεις ρεφρέν αλλά και τις διαρκείς στρώσεις από percussion breakdowns και old school ρυθμών ανασυντίθεται όλο το electro-punk φαινόμενο που λέγεται Prodigy, παιρνούν αδιάκοπα ονόματα - συνοδοιπόροι αλλά και επιδραστικές για το ξεχωριστό υβρίδιό τους μπάντες: Χωρίς τους Sex Pistols και τους Public Enemy, το album δεν θα είχε νόημα να κυκλοφορήσει κάτω από το όνομα Prodigy...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured