Τρίτο solo album για την άλλοτε ethno-crooner μούσα των Trans Global Underground, Νatacha Atlas. "Gedida" σημαίνει "νέο" στα αιγυπτιακά αραβικά, αλλά στην ουσία δεν πραγματοποιεί ότι υπόσχεται, καθώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις: Κι εδώ έχουμε κυρίως drum'n'bass ή και trip hop beats σε παραδοσιακές βορειοαφρικάνικες ενορχηστρώσεις, μελωδική σπιρτάδα με κολλητικά σύνδρομα και εικόνες ενός άλλου κόσμου που μετουσιώνονται σε ήχους.

Με τη βοήθεια των φίλων της, Trans Global Underground, "χτυπάει" με το γνωστό υβρίδιο σύγχρονων beats στα οποία παρεμβάλλονται πανέμορφα έγχορδα, αραβικές ορχήστρες, chaabi, βιολιά, ούτια, καθώς και η σαγηνευτική της φωνή, η οποία εκφράζεται κυρίως στα αραβικά.

Και λέω κυρίως, γιατί ο δίσκος ανοίγει με μια πολύ καλή διασκευή του "Mon Amie la Rose", που τραγούδησε η Francoise Hardy, και κλείνει σε ακόμα μια γλώσσα, τα αγγλικά, με το αρμονικό "One Brief Moment", προιόν της συνεργασίας της με τον κινηματογραφικό συνθέτη David Arnold.

H Natacha σαρώνει την κλασική, όσο και της λαϊκή αραβική παράδοση και την αποτυπώνει με συναρπαστικό τρόπο σε πολύχρωμες και σαγηνευτικές βινιέτες, οι οποίες σκανάρονται για τις ανάγκες ενός σύγχρονου τεχνολογικού προιόντος.

Και ίσως εδώ να βρίσκεται και το αρνητικό της όλης υπόθεσης.

Πέρα από τις εξ αρχής χαμένες υποθέσεις (π.χ. το αποτυχημένο ραππάρισμα στο "Bastet") ή τα εκ των προθέσεων άσχημα ακούσματα (π.χ. το παραφορτωμένο "The Righteous Path"), το "Gedida" παγιδεύει εκπληκτικά μυστήριους μεν, αλλά αποσπασματικούς δε ήχους της αιγυπτιακής παράδοσης κυρίως, όπως μια φωτογραφική μηχανή απομονώνει χλιδάτες εικόνες κατά τη διάρκεια ενός εξωτικού ταξιδιού.

Τα κομμάτια του "Gedida" με λίγα λόγια, όσο κι αν οι φωνητικές δυνατότητες της Natacha Atlas είναι εκπληκτικές, λειτουργούν σαν λουστραρισμένες καρτ-ποστάλ για τις ανάγκες των συγγενών και φίλων...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured