search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δωρικός, αφτιασίδωτος, παθιασμένος και βυθισμένος στα συνήθως ερεβώδη τοπία των ιστοριών που διηγείται, ο δημοφιλής ερμηνευτής επιστρέφει με έναν καλό δίσκο, χωρίς άγχος για μεγαλοστομίες...

Πάνε πολλά χρόνια πια που ακούμε τη γνωστή ρητορεία περί κατάρρευσης της δισκογραφικής βιομηχανίας. Στα πλαίσια όμως αυτής της συζήτησης, ξεχνάμε συνήθως ότι, όσο κι αν έχουν συρρικνωθεί οι μηχανισμοί και τα κέρδη, το ήθος και το παράδειγμα λειτουργίας του εν λόγω τομέα επιζούν και διαιωνίζονται από κάθε επόμενη γενιά.

Στα εγχώρια μουσικά πράγματα, με την ύφεση στον χώρο να έχει φτάσει όντως σε σημαντικό βάθος, υπάρχει μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών, κυρίως των παλαιότερων γενεών, η οποία μοιάζει να συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα –και αστοχεί επανειλημμένως. Μια στο τόσο, όμως, πετυχαίνει κανείς προσπάθειες που, ενώ θεωρητικά δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα διαφορετικό του τετριμμένου, τελικά καταφέρνουν πολλά περισσότερα. Μια τέτοια προσπάθεια είναι κι αυτή πίσω από τον τελευταίο δίσκο του Μανώλη Λιδάκη.Από μια άποψη, όλη η δομή του Μικρές Λεπτομέρειες μαρτυρά το δοκιμασμένο κι «ασφαλές» φορμάτ του πολυσυλλεκτικού δίσκου. Μπορεί στο εξώφυλλο να αναφέρονται μόνο 3 ονόματα, όμως ένα 25% των περιεχόμενων τραγουδιών (8 στο σύνολο, συν 1 ορχηστρικό) δεν υπογράφεται από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη (μουσική) και τον Κώστα Καρτελιά (στίχοι). Αλλά και υφολογικά κοιτάει προς πολλές μεριές τούτη η δουλειά: παράδοση, λαϊκότητα, ηλεκτρισμός... Οι πρώτες εντυπώσεις παραπέμπουν λοιπόν σε κλασική περίπτωση ηχογραφήματος που στοχεύει σε άγρα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου φάσματος ακροατών.

Κι όμως, υπάρχει μια σειρά από λεπτομέρειες (διόλου «μικρές»), οι οποίες ξεχωρίζουν τούτο τον δίσκο από τον σωρό. Υπάρχουν, κατ’ αρχάς, κάμποσα καλά τραγούδια εδώ. Μπορεί οι τεχνοτροπίες των μελωδιών του Κατσιγιάννη να περιέχουν σαφείς παραπομπές, όμως εντοπίζεται μια πηγαιότητα, μια ποιότητα και μια ως επί το πλείστον καλά σχεδιασμένη συμπόρευση με τις λέξεις του Καρτελιά. Οι ορχήστρες, επίσης, είναι καλοστεκούμενες, έστω κι αν η φαντασία απουσιάζει. Σαν εκφραστής όλων των παραπάνω, ο Λιδάκης ερμηνεύει εδώ σαν όντως να τον αφορούν πολύ τούτα τα κομμάτια: δωρικός, αφτιασίδωτος, παθιασμένος και βυθισμένος στα συνήθως ερεβώδη τοπία των ιστοριών.

Επιπλέον ατού του άλμπουμ είναι το ενιαίο κλίμα, καθώς και η απουσία άγχους για μεγαλοστομίες. Αντίθετα, μοιάζει η όλη δουλειά να γεννήθηκε μέσα σε ειλικρινείς καλλιτεχνικές συνθήκες, κάτι που συνάγεται και από την ύπαρξη εδώ 2 τραγουδιών σε μουσική του ίδιου του Λιδάκη –τα οποία, μάλιστα, είναι από τις καλύτερες στιγμές του συνόλου (“Το Φιλί” σε ποίηση Δέσποινας Δεμιρτζίδου, “Άγγελος Διαβάτης” σε στίχους Τασούλας Θωμαΐδου). Άλλες εξέχουσες στιγμές συναντώνται στα “Μαλλιά Λιτά”, “Στην Άκρη Των Ερώτων” και στο “Τελευταίο Τραγούδι”, με τη μόνη ένσταση να εντοπίζεται στο “Του Κάτω Κόσμου Θάλασσες”, όπου η απόπειρα περιδιάβασης της επικράτειας που ορίστηκε από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Αγγελάκα καταλήγει σε μια μάλλον αδέξια σύνθεση.

Θυμάμαι να διαβάζω με μεγάλη συχνότητα στα πάλαι ποτέ κραταιά μουσικά έντυπα ότι ο Λιδάκης ήταν, τάχα μου, ο συναρπαστικότερος ερμηνευτής της εποχής. Δεν την εντόπισα ποτέ αυτή τη συναρπαστικότητα –και θεωρώ εκείνα τα σχόλια αποκυήματα συγκεκριμένης εμπορικής στόχευσης των μηχανισμών που προανέφερα. Όποτε πάντως τον ακούω τον Λιδάκη, νιώθω μια αμεσότητα στο πέρασμα του μηνύματος: μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία. Δεν είναι κάτι προφανές για έναν ερμηνευτή, ούτε και το συναντώ πάντα, ακόμα κι από θρύλους όπως λ.χ. ο Γιώργος Νταλάρας.

Στις Μικρές Λεπτομέρειες, όμως, εισπράττω ακριβώς αυτό: μια συνθήκη στην οποία ο καλλιτέχνης πράγματι θέλει να επικοινωνήσει και όχι απλώς να δηλώσει την παρουσία του.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

The Cranberries - In The End

Μιχάλης Τσαντίλας

Dine Doneff - In/Out

Βαγγέλης Πούλιος

Rammstein - Rammstein

Παναγιώτης Λουκάς

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Release Athens 2019 μέρα 3: Manowar + Rhapsody Of Fire, Imperia, Battleroar

Το άκαμπτο μέταλλο της φωνής του Eric Adams και η αρχηγική στόφα του Joey DeMaio έκαναν τους…

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story

To νέο ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για την περιοδεία που έκανε ο Bob Dylan τη σαιζόν 1975/1976…

Pink Floyd - Wish You Were Here [1975]

Αντί να μπουν στο στούντιο για το «επόμενο μεγάλο αριστούργημα» μετά το The Dark Side Οf Τhe Moon,…

Δείτε το πρώτο trailer της κινηματογραφημένης συναυλίας των Cure στο Λονδίνο

Μια γεύση από το τι περιμένει και μας τον Ιούλιο, στο Ejekt Festival; 

Η βρετανική μουσική στα 2010s: 10 δίσκοι που ξεχώρισαν

Η στήλη επιλέγει τον καλύτερο βρετανικό δίσκο για κάθε χρονιά της τρέχουσας δεκαετίας, από το 2010…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 1: From Jimmy to Iggy, 1947-1970

Είναι ο πρώτος που έκανε stage diving σε μια συναυλία στο Ντιτρόιτ, ο πρώτος που αποφάσισε πως έχει…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 4: τα 1990s και η νέα χιλιετία

Η "Candy", η επανασύνδεση των Stooges, τα γαλλικά ρομάντσα...

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 5: Στα άκρα του Iggy

Όταν φτάνει η Μερσεντές που τον φέρνει και κάνω το λάθος να του ανοίξω την πόρτα κρατώντας στο άλλο…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 3: Η δεκαετία του 1980 –περισσότερο ...Pop, παρά Iggy;

Στην προσπάθεια του να γίνει εμπορικός, έκανε ίσως τους πιο αντι-εμπορικούς δίσκους της καριέρας…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 2: τα 1970s

Το ροκ των Stooges είναι μια άμορφη μάζα από ακατέργαστο θόρυβο: γυμνό από στολίδια, αλλά…