search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Χορευτικό, υπνωτικό, λυσσαλέο και επαναστατικό, προτάσσει μια δυστοπική κριτική της εγχώριας καθημερινότητας και θυμίζει ιλιγγιώδη περιπλάνηση ανάμεσα σε ελικοφόρες μηχανές και νέον οθόνες...

Label | Εἰρκτή
Κυκλοφορία | 7/2016
Βαθμολογία | 8

Στα ευρύτερα πλαίσια του synthpunk, υπάρχει ένας πολύ χαρακτηριστικός ήχος, ο οποίος αποκρυσταλλώθηκε κάπου στα μέσα των εγχώριων 1980s με κύριους διαμορφωτές τους ANTI... και τους Χωρίς Περιδέραιο, άρρηκτα συνυφασμένος με τον ελληνικό στίχο τον οποίον διοχετεύει. Πρόκειται για ένα κράμα που μπορεί μεν να εξαχθεί και σε μη ελληνόφωνο κοινό, χάνοντας όμως τη δυναμική που προσφέρει η κατανόηση ενός εκ των συστατικών, του όξινου κειμένου. Κάτι που δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τη γνώση της γλώσσας, αλλά και με τη χρόνια βύθιση του ακροατή στη μεταπολιτευτική κοινωνία μας.

Σε αυτήν λοιπόν τη μουσική γωνιά εντάσσονται και οι Αθηναίοι Οδός 55, οι οποίοι ξεκίνησαν στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας με σποραδικές ζωντανές εμφανίσεις (κυρίως) σε καταλήψεις και πανεπιστημιακούς χώρους, προσφέροντας με το καλημέρα ένα αναπάντεχο διαμάντι (“Αττική Βικτώρια”), που έλαβε δικαιωματικά διαστάσεις ύμνου. Παραμένοντας πιστοί σε ένα DIY ήθος, αποτελούν αυτή τη στιγμή –μαζί με τους Θεσσαλονικείς Regressverbot– το καλύτερο δείγμα του νέου πολιτικοποιημένου εγχώριου (και όχι μόνο) synthwave/synthpunk ήχου.Επαναλαμβανόμενα synth πλέγματα απλώνονται στα 50 λεπτά του 2ου ολοκληρωμένου δίσκου τους, σχηματίζοντας έναν ιστό που μοιάζει να έχει βγει από κάποιο Gibson-ικό cyberpunk μέλλον. Τα φωνητικά (γυναικεία και ανδρικά), ως είθισται στο συγκεκριμένο υποείδος, λειτουργούν ως εστίες συγκέντρωσης της περιρρέουσας οργανικής δυναμικής ενέργειας: περικλείουν ανά διαστήματα οργή, πάθος και μηχανικής υφής συναισθηματική αποστασιοποίηση, περιπλανώμενα μεταξύ διήγησης, απαγγελίας και νευρικών εορτασμών μιας απόγνωσης εκφρασμένης μέσω καυστικής χροιάς και ιδιαίτερης άρθρωσης λόγου· αμφότερα, αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σχετικής εγχώριας σκηνής.

Τα κομμάτια κινούνται σε μεγάλες σχετικά διάρκειες (όλα σχεδόν άνω των 6 λεπτών), ενώ η παραγωγή του δίσκου έχει μια αίσθηση ψηφιακού κόκκου, σαν διακριτικά παράσιτα στην αναμετάδοση προγράμματος. Οδηγώντας έτσι σε ένα σύνολο που θυμίζει ιλιγγιώδη περιπλάνηση ανάμεσα σε ελικοφόρες μηχανές και νέον οθόνες. Οι δε επιρροές από ΑΝΤΙ... και Χωρίς Περιδέραιο είναι σαφείς, μουσικά και φωνητικά.

Συνθετικά, κυριαρχεί το μοτίβο ενός βασικού, επαναλαμβανόμενου –συνήθως νευρώδους– keyboard riff, το οποίο διανθίζεται από περιφερειακές ατμόσφαιρες και εφέ (εδώ υπάρχει και φλερτ με noise αιθάλες). Σχετική έκπληξη το “Ισταμπούλ” με την ανατολίτικη και ελαφρώς παραμυθένια ατμόσφαιρα, μια προσπάθεια αισθητικής αφής της σκεπτομορφής της μεγάπολης του Βοσπόρου, η οποία αποτελεί και εξαίρετη έκθεση των ρυθμικών ταχυτήτων του άλμπουμ (από νωχελικούς βηματισμούς σε στρατοσφαιρικές επιταχύνσεις). Στιχουργικά, ο δίσκος κινείται στα όρια της δυστοπικής κριτικής της καθημερινότητας, με όχημα, μεταξύ άλλων, και τον φουτουρισμό, ενσωματώνοντας και μια υποψία λαχτάρας για όσμωση τεχνολογίας και βιολογίας: «Αίμα-Σώμα-Μηχανή» βρυχάται το φρενήρες “Ύπνωση Τηλεκίνηση”, ίσως το πιο ορμητικό κομμάτι του άλμπουμ, άξιος απόγονος των καλύτερων synthwave στιγμών των ελληνικών 1980s.

Σε αυτό το 2ο λοιπόν άλμπουμ οι Οδός 55 αναπτύσσουν το μοτίβο των προηγούμενων κυκλοφοριών, απλώνοντας σε 7 συμπαγείς ριπές ένα βιονικό βλέμμα προς τη σύγχρονη κοινωνία. Χορευτικό, υπνωτικό, λυσσαλέο και επαναστατικό, το υλικό των Αθηναίων πείθει πως δεν είναι απλά ένα αναμάσημα μιας νεκραναστημένης σκηνής, αλλά δημιούργημα που στέκεται άνετα στο τώρα, ως γέννημα των συνθηκών των προσφάτων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

The Cranberries - In The End

Μιχάλης Τσαντίλας

Dine Doneff - In/Out

Βαγγέλης Πούλιος

Rammstein - Rammstein

Παναγιώτης Λουκάς

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι Jethro Tull

Πήγε στο Ηρώδειο να τους δει και συνάντησε έπειτα και τον Ian Anderson

ΛΕΞ + ΣΑΝΤΑΜ, Ηγεμόνας

Γκαζωμένος ήρθε στο Θέατρο Πέτρας ο Θεσσαλονικιός ράπερ, όπου και αποθεώθηκε από χιλιάδες αγόρια…

Soap & Skin: Μεταξύ άλλων, ο νέος δίσκος γεννήθηκε από μια περίοδο συναισθηματικής κόπωσης...

Η 29χρονη Anja Plaschg από το Poppendorf της Αυστρίας επιστρέφει μετά από μια μακρά περίοδο αποχής…

Η Athens Music Week παρουσιάζει τον σύγχρονο ήχο της Αθήνας

40 μουσικές εκδηλώσεις σε περισσότερα από 30 σημεία στο κέντρο της πόλης μέχρι (και) την Κυριακή 23…

Release Athens 2019 μέρα 3: Manowar + Rhapsody Of Fire, Imperia, Battleroar

Το άκαμπτο μέταλλο της φωνής του Eric Adams και η αρχηγική στόφα του Joey DeMaio έκαναν τους…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 1: From Jimmy to Iggy, 1947-1970

Είναι ο πρώτος που έκανε stage diving σε μια συναυλία στο Ντιτρόιτ, ο πρώτος που αποφάσισε πως έχει…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 4: τα 1990s και η νέα χιλιετία

Η "Candy", η επανασύνδεση των Stooges, τα γαλλικά ρομάντσα...

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 5: Στα άκρα του Iggy

Όταν φτάνει η Μερσεντές που τον φέρνει και κάνω το λάθος να του ανοίξω την πόρτα κρατώντας στο άλλο…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 3: Η δεκαετία του 1980 –περισσότερο ...Pop, παρά Iggy;

Στην προσπάθεια του να γίνει εμπορικός, έκανε ίσως τους πιο αντι-εμπορικούς δίσκους της καριέρας…

Αφιέρωμα Iggy Pop, μέρος 2: τα 1970s

Το ροκ των Stooges είναι μια άμορφη μάζα από ακατέργαστο θόρυβο: γυμνό από στολίδια, αλλά…