Αν υπάρχει ένα είδος σκληρής μουσικής που η παρουσία του έμεινε αδιατάρακτη από τη δημιουργία του μέχρι και τις ημέρες μας, είναι το progressive rock. Για τη θαυμαστή αυτή επιβίωση, δεν ήταν υπεύθυνες ούτε οι εμπορικές επιτυχίες, ούτε το air playing (εδώ γελάμε), μα ούτε και τα πλήθη των σκληροπυρηνικών. Αντίθετα, το κουτί διάσωσης περιλαμβάνει πρωτοτυπία ιδεών, θυσία της εμπορικότητας στον βωμό του καλλιτεχνικού οράματος και ακλόνητη πίστη στις μουσικές ικανότητες των εκπροσώπων του. Από την άλλη, οι ακόλουθοι βάζουν υπομονή και επιμονή στις ακροάσεις, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση και μια αντίληψη του χρόνου μακριά από μόδες.

Στην περίπτωση του Imprisoned Words Of Fear, oι Verbal Delirium βάζουν το δικό μερίδιο σε όλα αυτά πολύ φιλότιμα. Η πρωτοτυπία βέβαια των ιδεών δεν αφορά την αρχική σύλληψη: επιρροές υπάρχουν –ξεκινάνε από τους Kansas και τους Queen, περνάνε από τη θρυλική ιταλική σκηνή της δεκαετίας του 1970 και φτάνουν ως τους Dream Theater και τους Fates Warning στα πιο σκληρά σημεία. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον έχουν ενσωματωθεί, σε συνδυασμό με κάποια πανέμορφα περάσματα από πνευστά (δημιουργούν αισθήματα χαράς και ευεξίας), δίνει εντέλει το ζητούμενο. Όσο για τη θυσία της εμπορικότητας, μια ματιά στη διάρκεια και στην πολυπλοκότητα των συνθέσεων, αρκεί για να την αποδείξει. Στο άλμπουμ επικρατούν συνδυασμοί που θα προκαλούσαν αλλεργία στον μέσο ραδιοφωνικό παραγωγό και δικαίως φέρουν στο πέτο το «παράσημο» του σχεδόν βέβαιου αποκλεισμού από κάθε playlist.

Κι όμως, τον δρόμο της αρετής που έχουν τραβήξει οι Πειραιώτες με οδηγό την έμπνευση και την υψηλή τεχνική τους, δείχνουν ικανοί να τον πάνε με επιτυχία ως το τέλος –παρά τις δεδομένες δυσκολίες της εποχής, αλλά και ορισμένες πτυχές της έκφρασής τους που μένουν να μας ξεκαθαρίσουν στα επόμενα βήματα. Συνθέσεις σαν το υπέροχο “Misleading Path”, τον δυναμίτη “Images From A Grey World” ή το δαιδαλώδες “The Decayed Reflection” είναι από εκείνες που πάνω στον ενθουσιασμό τις λέμε και «κλασικές». Και η αλήθεια είναι ότι καλύπτουν και μερικές πιο αδύναμες στιγμές, όπως το “In Memory”, το οποίο σε σημεία μοιάζει ανούσια επαναλαμβανόμενο.

Με αυτά τα εφόδια και με συμμάχους την παραγωγή-κρύσταλλο και το όμορφο artwork, οι Verbal Delirium καταφέρνουν να παρουσιάσουν μια δουλειά που μπορεί να καταταχθεί στις κορυφές της εγχώριας prog σκηνής, μα στέκει ταυτόχρονα και πάνω από τον μέσο όρο της διεθνούς παραγωγής του σήμερα. Για όποιον λοιπόν κατανοεί τι σηματοδοτεί κάτι τέτοιο, η επιλογή της εξερεύνησης μοιάζει προφανής. Σχεδόν 5 δεκαετίες prog rock τον περιμένουν στο Imprisoned Words Of Fear, να βάλει κι εκείνος το μερίδιό του, ώστε να συνεχίσει το κουβάρι να κυλάει.

Ακούστε το με την καρδιά και το μυαλό ανοιχτά και αφήστε, έστω για λίγο, στην άκρη τη συνήθεια και το τετριμμένο. 

{youtube}ZBpisWKVOAs{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured