Στην εύλογη απορία σας για το αν τούτοι εδώ αποτελούν ακόμα μία νέα προσθήκη στην εγχώρια heavy rock σκηνή, η απάντηση είναι: Όχι. Πρώτον γιατί οι Phase Reverse το παλεύουν από το 2009. Δεύτερον (και κυριότερο), γιατί η μουσική τους, αν και σωστά θα σας θυμίσει heavy rock, κατατάσσεται στην κατηγορία «Southern European Pentatonic Heavy Metal». Μια κατηγορία που εφηύραν οι ίδιοι για να βολευτούν καταρχήν οι sui generis φυσιογνωμίες τους, μα κυρίως για να βολευτούν οι συνθέσεις τους. Οι οποίες –είτε σου αρέσουν, είτε όχι– δεν μπορείς να αρνηθείς ότι εδράζονται στον ψυχισμό τους: στις χαρές και στις λύπες, στα γλέντια και στα πένθη τους.    

Τρίτο «επίσημο» δισκογραφικό βήμα λοιπόν, όπως μαρτυρά και ο τίτλος, και η αθηναϊκή μπάντα κάνει μια γερή βουτιά στα βάθη των επιρροών της, που δεν είναι ούτε στενές, ούτε λίγες. Οι πεντατονικές κλίμακες είναι το σήμα κατατεθέν των συνθέσεών τους, χωρίς όμως να μιμούνται τον τρόπο με τον οποίον τις έχουν εντάξει στις πρόσφατες δημιουργίες τους συγκροτήματα σαν τους V.I.C. ή τους Rotting Christ. Εδώ, δηλαδή, το «παραδοσιακό» feeling δεν δημιουργείται από τα πνευστά, αλλά από πανέμορφα κιθαριστικά περάσματα – ηλεκτρικά και ακουστικά– που σε στιγμές μοιάζουν να έχουν πάρει κάτι από τη μαγεία του “Mountains” των πρωτοπόρων για τα χρόνια τους Socrates.

Οι συνθέσεις παρουσιάζουν έτσι ποικιλομορφία, έχουν όμως και αρκετά σκαμπανεβάσματα ως προς την ποιότητά τους. Υπάρχουν για παράδειγμα το εναρκτήριο “Downfall” ή το έπος “Acheron’s Deep”, στιγμές με τις οποίες εύκολα κολλάς και τις ακούς επαναλαμβανόμενα· υπάρχουν όμως και άλλα κομμάτια, που και να έλειπαν, δεν θα αφαιρούσαν κάτι από την ποιότητα του δίσκου.

Το Youniverse είναι λοιπόν ένα ακόμα επιτυχημένο μπόλιασμα του heavy rock με στοιχεία παραδοσιακής μουσικής και δεν πρόκειται να απογοητεύσει όσους γουστάρουν αυτόν τον ήχο. Επίσης, τραγούδια σαν το “Time Reverses Time” και το “Synesthesia” αποτυπώνουν την πρόοδο των Phase Reverse σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για τα επόμενα βήματά τους. Τέλος, το καταπληκτικό artwork του Βαγγέλη Πετίκα (Revolver Design) είναι από μόνο του αιτία για να μην αδιαφορήσετε για το άλμπουμ. Αποδεικνύει πως υπάρχουν στη χώρα μας δημιουργικές δυνάμεις και πέραν της μουσικής, που αξίζουν την προσοχή και τη στήριξή μας.        

{youtube}dnsRZrCKs9M{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured