Φορώντας περήφανα τα γαλόνια στο πέτο, αυτά που κερδήθηκαν από το macho rock 'n' roll της φήμης των Planet Of Zeus, ο ντράμερ Σεραφείμ Γιαννακόπουλος μαγείρεψε το δικό του project με το όνομα Night Knight. Τον πλαισίωσαν ο μπασίστας Στέλιος Προβής των Planet Of Zeus, ο ντράμερ Μανώλης Γιαννίκος από τους Whereswilder και ο κιθαρίστας Μηνάς Λιάκος από τους Fingers Crossed.

Το άλμπουμ των Night Knight αποτελείται αποκλειστικά από συνθέσεις του Γιαννακόπουλου, που προσπαθούν με χάρη και τσαγανό να πατήσουν σε πολλά χωράφια της μακράς παράδοσης του αμερικάνικου rock. Πρέπει να θυμίσω εδώ ότι το εγχώριο rock βρίσκεται στο ναδίρ της δημιουργικότητάς του όταν προσπαθεί να μιμηθεί εμβληματικές rock αναφορές: ακόμα και αν το κάνει με αγάπη, αισθάνεσαι τα συγκροτήματα να παίζουν σε ένα στούντιο με πόστερ από ξεχαρβαλωμένες rock φιγούρες. Όμως με τους Night Knight έχουμε μια καλή ανατροπή, καθώς πουθενά δεν υπάρχει η άβολη αίσθηση του προμελετημένου.

Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος δίνει τόσο βάρος στη μελωδική συμμετρία, όσο και στο ύφος. Στο "Turned Back Blues" αναμοχλεύει δημιουργικά τα αγωνιώδη μονοπάτια των Afghan Whigs. Στο "Us" μας στέλνει στη χρονοκάψουλα του alt-rock των 1990s, καθώς το κομμάτι ακούγεται σαν ένα τρυφερό, cult αγαπημένο των Smashing Pumpkins. Στο "Crystal Rivers" τιμάει την υγιή «σεβεντίλα» με βαρυκόκκαλους κιθαρισμούς, στο "Between My Legs" λοξοκοιτάει στο γραπτό των Alice In Chains, στο "Hung Me Out To Dry" αναβιώνει το πνεύμα του πονεμένου bar rock, ενώ το "Nadia" έχει την εγγενή ικανότητα να επικοινωνεί την ευοίωνη μελαγχολία του Neil Young.

Μια μικρή ένσταση ίσως έχω με τον προβοκατόρικο τίτλο God Is A Motherfucker, ο οποίος αποπροσανατολίζει από τη γνήσια κιθαριστική αυτοψία των ροκ αρχέτυπων του 1970 και του 1990, χάριν ενός αχρείαστου shock value. Επίσης, η φωνητική προσπάθεια κρίνεται άτολμη: θα έπρεπε να στηρίζει περισσότερο τραγούδια τόσο εύστροφα στα hooks. Πάντως, κάπου ανάμεσα στα πιο ήπια stoner των Kyuss και στα σκουριασμένα riff των Black Rebel Motorcycle Club, οι Night Knight επιδίδονται έξοχα στο blues rock με μικρές αποστολές ρεβιζιονισμού σπάνιων nuggets, σε σκουριασμένο κιθαριστικό διάκοσμο.

Η δισκογραφική τους δουλειά είναι λοιπόν ένα παλιάς κοπής καλούδι, με πληθώρα λατρεμένων αναφορών στο υπόστρωμα. Από τα άλμπουμ που μπαίνουν κατευθείαν στα κεντρικά ράφια της «δισκοθήκης».

{youtube}p6t0wa_NLWE{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured