Η σπορά του θείου Tony και των άλλων δαιμόνων του Μπέρμιγχαμ φαίνεται να έχει ριζώσει για τα καλά στη χώρα μας. Για πάνω από 10 χρόνια έχουμε συνεχή παραγωγή νέων σχημάτων, κάποια από τα οποία βρίσκονται πλέον στη διεθνή stoner rock πρωτοπορία. Αυτό, για κάθε νέα μπάντα της σκηνής, σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι υπάρχουν πολλά και ανοιχτά αυτιά (σε εταιρείες και κοινό), τα οποία αναζητούν το «next big thing». Δεύτερον, ότι ο ανταγωνισμός θα είναι αμείλικτος. Με αυτά τα δεδομένα, οι εκ Θεσσαλονίκης Shotgunz κάνουν φέτος το δισκογραφικό τους ντεμπούτο που είναι… «βασισμένο σε πραγματική ιστορία». 

Εκ πρώτης όψεως, όλα τα απαραίτητα είναι παρόντα. Χαμηλά κουρδισμένες κιθάρες, κάπως smoky φωνητικά, μπάσο που ρολάρει όμορφα στις συνθέσεις, riffs, μαλλιά και μούσια. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Είπαμε όμως, δεν μιλάμε για μια σκηνή σε πρώιμη φάση ανάπτυξης, αλλά σε πλήρη πλέον ακμή. Κάτι που συνεπάγεται ότι η γενικά καλή εικόνα μιας μπάντας, δεν αρκεί: οι απαιτήσεις είναι πολλές και πρέπει να δοθεί σημασία στη λεπτομέρεια. Αυτό είναι και το σημείο στο οποίο χρειάζεται να εστιάσουν οι Shοtgunz, στα επόμενα βήματά τους. 

Ακούγοντας το Based On A True Story, εύκολα μπορεί να εντοπιστεί η εκτελεστική ικανότητα του γκρουπ (ειδικά στις κιθάρες), καθώς και αρκετές καλές συνθετικές ιδέες. Ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώνεται και η σπατάλη τέτοιων θετικών στοιχείων μέσα στα τραγούδια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι κορυφώσεις που θα τα αναδείκνυαν και θα τα μετουσίωναν εντέλει σε δεσμούς με τον ακροατή. Η ζητούμενη λοιπόν σημασία στη «λεπτομέρεια», πρώτα και κύρια πρέπει να αφορά την οικονομία και την ευστοχία των συνθέσεων. Δευτερευόντως, χρήσιμο θα ήταν –μιας και η μπάντα δείχνει να επενδύει στη στιχουργία– να δουλευτούν λίγο τα φωνητικά ως προς την προφορά. Τέλος, αν και οι περιορισμοί στους προϋπολογισμούς είναι αυτονόητοι στις μέρες μας, ίσως θα έπρεπε η σκέψη και το γούστο να μπουν παραπάνω στην υπηρεσία του artwork, ώστε να μη δίνεται η αίσθηση του πρόχειρου.

Εν κατακλείδι, από τους Shortgunz δεν λείπει ούτε το ταλέντο, ούτε η έμπνευση. Κι αυτό φαίνεται από συνθέσεις όπως το “Liarz” και το “Distance”, καθώς και από όμορφα μουσικά θέματα που βρίσκονται εδώ και εκεί στον δίσκο. Λίγη προσοχή και λίγο μεράκι παραπάνω αν επιδείξουν, είναι στο χέρι τους να παρουσιάσουν καλύτερες δουλειές. 

{youtube}OBTsbNIZO6k{/youtube} 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured