Συστήθηκε στο ευρύ εναλλακτικό κοινό της χώρας μας πριν μερικά χρόνια ο Cayetano και στο ενδιάμεσο κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο καταξιωμένα ονόματα στην ατμοσφαιρική electronica παύλα «λέγε-με-και-downtempo», τόσο λόγω της ποιότητας των δισκογραφικών του προσπαθειών, όσο και χάρη στις ενεργητικές του ζωντανές εμφανίσεις. Το προηγούμενο άλμπουμ του Back Home έγινε σημείο αναφοράς –βρίσκοντας αναγνώριση όσο λίγα εγχώρια τα τελευταία χρόνια– κάτι που ίσως αιτιολογεί γιατί η έναρξη της νέας του δουλειάς (“Tower Of Power”) δείχνει να θέλει να συνεχίσει εκείνο το ύφος: πλήκτρα υπνωτιστικά, μια επαναμβανόμενη μελωδία από πνευστά στο παρασκήνιο να ορίζει το τέμπο και φιλτραρισμένα φωνητικά να οδηγούν σε μια έκρηξη από beats και μπασογραμμές.

Αμέσως μετά, όμως, ο Cayetano επιχειρεί μια μερική αναχώρηση από τα κεκτημένα, ανοίγοντας τον ήχο του προς άλλες κατευθύνσεις. Το πρώτο single “Babylon On Fire” υιοθετεί hip hop λογική στο κόψιμο των μελωδιών και των φωνητικών, ενώ η διακριτική παρουσία φλάουτου φέρνει στον νου το “Little Ghetto Boy”. Κάτι λοιπόν δείχνει να αλλάζει. Παρεμφερής και η συνέχεια, αφού για κάθε “There Is A Sky Now” και “Chin Achin” που φέρνουν στο νου τον γνώριμο ήχο του Cayetano συναντάς κι ένα “Day Boy” και “The Circle Of Life”, τα οποία φροντίζουν να προσθέσουν στο μίγμα του Once Sometime κάποια καινούργια συστατικά. Αποκορύφωμα του όλου εγχειρήματος εμπλουτισμού αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, το “Standing Still”: μοιάζει σαν μια πάλη ανάμεσα στους Mercury Rev και στις progressive απόπειρες των Air, ξεφεύγοντας εντελώς από το τι μπορεί να θεωρείς γνώριμο στη μουσική του Cayetano.

Αποτιμώντας το συνολικά, το Once Sometime δεν είναι δίσκος που θα σας συνεπάρει με την πρωτοπορία του. Δεν σκοπεύει καν σε κάτι τέτοιο. Μουσική με ατμοσφαιρική χροιά και με διάθεση αναζήτησης ωραίων μελωδιών προσπαθεί να προσφέρει και τα καταφέρνει, συνεχίζοντας να επιβεβαιώνει τον Γιώργο Μπρατάνη για το γούστο και για τις ικανότητές του στην τραγουδοποιία, που σε τίποτα δεν υπολείπονται από μεγάλα διεθνή ονόματα του είδους. Από τη μία λοιπόν ένα συγγενικό αποτέλεσμα με το Back Home, από την άλλη και κάτι για τον ακροατή που θα ήθελε ν’ ακούσει τον Cayetano και σε διαφορετικά πράγματα, στόχος επετεύχθη.

 

{youtube}_LHR6jMJgyo{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured