Από το προκλητικό, αρτίστικο (ή απλά όμορφο) εξώφυλλο του Too Late To Care καταλαβαίνεις ότι εδώ υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να ενδιαφερθείς. Ποτέ δεν είναι αργά, άλλωστε, αφού οι drog_A_tek μετρούν ήδη δέκα χρόνια στη δισκογραφία. Έπειτα πατάς play, σταματάς και ακούς.

Πρόσφατα, με την κυκλοφορία του soundtarck Homeland για την ταινία Χώρα Προέλευσης του Σύλλα Τζουμέρκα, οι drog_A_tek βραβεύτηκαν από την ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την καλύτερη μουσική. Τώρα μας παρουσιάζουν αυτό το μαύρο άλμπουμ, όπως το χαρακτηρίζουν. Έναν δίσκο σκοτεινό και επιθετικό, ο οποίος περιέχει ηχογραφήσεις που έγιναν στην Αθήνα την τελευταία εξαετία. Στη βινυλιακή –και περιορισμένων αντιτύπων– έκδοσή του, το άλμπουμ χωρίζεται σε τέσσερις πλευρές-μέρη, οι οποίες «βαφτίζονται» Abandon, Beauty, Cut&Paste και &Delete. Παρόλα αυτά, το νέο τους πόνημα είναι ενιαίο και αδιαίρετο.

Στο Too Late To Care, οι drog_A_tek μας κάνουν πρωταγωνιστές ταινιών γεμάτων σασπένς, ένταση και τρόμο κι ας μην έχουν φτιάξει ένα ακόμα soundtrack. Φυσικά όργανα και ανθρώπινες φωνές στύβονται μέχρις εσχάτων και –χάνοντας το ζουμί της κλασικής μελωδικότητάς τους– μένουν να μας φωνάζουν με πρωτογενείς κραυγές, που δύσκολα πιστεύεις ότι προέρχονται από αυτά. Πνευστά, έγχορδα και κρουστά τίθενται επίσης στην υπηρεσία της απόκοσμης ατμόσφαιρας, παίζοντας κάπου μεταξύ τονικότητας και ατονικότητας, με διαρκή συχνοτικά τερτίπια, με πολλαπλές χρονικές καθυστερήσεις και με ό,τι άλλο περνά από τον ανθρώπινο νου και σχετίζεται με ηχητικά εφέ.

Σε 21 κομμάτια, το αφηρημένο και το πειραματικό συναντιούνται αβίαστα με μπασογραμμές, με πανκ κιθαριστικά μοτίβα και με drumbeats τεσσάρων τετάρτων. Στον δίσκο υπάρχουν όμως και τραγούδια κοντά στην κλασική έννοια του όρου, όπως π.χ. τα “Dala Hooda”, “I Touch” και “Hula Hoop”, τα οποία μοιάζουν με χρωματιστές πινελιές στον μαύρο καμβά της δημιουργίας των drog_A_tek. Η ουσία βέβαια του Too Late To Care βρίσκεται σε κομμάτια που μας δίνουν την προαναφερόμενη σκοτεινή –και συχνά απόκοσμη– σινεματική ατμόσφαιρα, όπως τα “Avalanche”, “Endmbient”, ή “_Silent Friction”, στις γλυκόπικρες μελωδίες των “I Can’t Hold On Love”, “Seagulls Over Callas” και “When You ‘Ve Done It All”, καθώς και στα πιο επιθετικά “I Like” και “Action”.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Inner Ear, «το Too Late To Care είναι το soundtrack των ανώνυμων συναισθημάτων της απελπισίας, της απόρριψης, της αποτυχίας». Κι όμως, το κυρίαρχο συναίσθημα που σε διακατέχει με το πέρας της ακρόασης είναι μια έντονη επιθυμία να πατήσεις και πάλι το play...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured